Rotterdamsko pristanišče gosti prav posebno plavajočo gostjo – prvo plavajočo farmo na svetu z desetinami krav na krovu! Plavajoča farma je mišljena kot trajnostna alternativa tipično dolgim ​​verigam preskrbe s hrano v mestih ter je v rotterdamskem pristanišču nastanjena že vse od leta 2019, ko sta jo z mislijo na podnebne spremembe ustvarila Peter in Minke van Wingerden

Za skrajšanje prehranskih verig

Zamisel o plavajoči kmetiji se je paru porodila po tem, ko je inženir Peter izkusil posledice orkana Sandy v New Yorku, kjer je delal na projektu plavajoče hiše. Takrat več kot tisoče tovornjakov s hrano do središča New Yorka ni moglo dostopati, newyorškim trgovinam pa je tako v le nekaj dneh zmanjkalo sveže hrane.

Zakonca sta tako začela preučevati številne alternativne rešitve za mesta, ki so odvisna od dolgih verig preskrbe s hrano ter so hkrati občutljiva na ekstremne vremenske razmere in posledice podnebnih sprememb.

Premišljeno do potankosti

Rešitev sta našla v ideji lokalne in energetsko učinkovite plavajoče kmetije, ki uporablja tehnologijo za zagotavljanje trajnostnega kmetijstva v majhnem obsegu. Za prvo »mesto« sta zakonca našla v Rotterdamu, enem od nizozemskih mest, ki je zaradi dvigovanja morske gladine najbolj na udaru.

In kako plavajoča farma sploh izgleda? Kmetija je zgrajena v treh nivojih in ima hlev, tla za gnoj in tla, namenjena zajemanju deževnice. Plavajoča kmetija je skoraj popolnoma energetsko samozadostna: vso elektriko proizvaja iz sončnih kolektorjev, svežo vodo pa pridobiva iz integriranega sistema za zbiranje in čiščenje deževnice.

PREBERITE ŠE: Zeleni v svojem domu: ročno ali strojno pranje posode?

Kravam prijazna farma

Plavajoča farma tako streho nad glavo nudi približno 40 kravam molznicam, ki se hranijo s travo igrišč in igrišč za golf v Rotterdamu ter občasno odpadno hrano kot so ostanki krompirja in podobno. Plavajoča farma seveda nikakor ne pomeni, da so krave obsojene na omejeno življenje, saj ima na vrtu plavajoče kmetije vsaka krava svoj boks, hkrati pa se lahko prosto sprehaja po polju na kopnem v bližini.

Foto: Floating Farm Rotterdam

Foto: Floating Farm Rotterdam

Vsako leto na plavajoči farmi proizvedejo približno 320 000 litrov surovega mleka. Majhna trgovina na kopnem domačinom omogoča nakup izdelkov neposredno zakoncev van Wingerden, medtem ko lahko obiskovalci redno pridejo na skupinske oglede kmetije.

Vir: Euronews, Floating farm