Volilna udeležba je po zadnjih podatkih znašala 41,2 odstotka.

Po preštetju glasov za lokalne volitve, ki so prišli po pošti, je prišlo do manjših sprememb v sestavi mestnih svetov. Nekoliko višja je tudi volilna udeležba, ki je na ravni države dosegla 47,63 odstotka, je razvidno iz podatkov občinskih volilnih komisij, objavljenih na spletni strani DVK.

Povzpel se je Zdravko Luketič

V Mestni občini Maribor je po vnosu podatkov o preferenčnih glasovih prišlo do spremembe v sestavi mestnega sveta. Mandat mestnega svetnika NSi je namreč dobil Zdravko Luketič, ki je zbral 111 preferenčnih glasov in tako prehitel dva pred njim na kandidatni listi NSi, tudi županskega kandidata Bernarda Memona. Volilna udeležba je po zadnjih podatkih znašala 41,2 odstotka.

V drugi krog sta se prebila aktualni župan Saša Arsenovič (nestrankarski) in nekdanji župan Franc Kangler (NLS). Za prvega je glasovalo 13.120 volivcev, za drugega pa 9104.

Spremembe tudi v Celju in na Ptuju

V Celju se je po preštetju vseh glasovnic spremenilo število mandatov Gibanja Svoboda in SLS. Celjska županova lista je dobila devet mandatov, Gibanje Svoboda, ki mu je sprva kazalo na sedem mandatov, pa osem. SDS je dobila pet mestnih svetnikov, SD tri, po dva mandata sta dobili Levica in Vesna ter Celjska neodvisna lista. SLS, ki ji je sprva kazalo na dva mandata, je prejela enega. Po enega svetnika bodo imele še Stranka za delovna mesta, Lista za Celje in NSi. Aktualni župan Bojan Šrot (Celjska županova lista) je po zadnjih podatkih prejel dve desetinki večjo podporo, in sicer 46,9-odstotno, Matija Kovač, ki kandidira s podpisi volivcev, pa dve desetinki manjšo (33,1 odstotka).

Na Ptuju je po vseh preštetih glasovih novi stari županji Nuški Gajšek delež podpore še rahlo zrasel na 64,3 odstotka, enako drugemu Andreju Čušu na 16,1. V mestnem svetu je razmerje nespremenjeno. S preferenčnimi glasovi se je v mestni svet uspelo prebiti le Sergeju Ivanuši iz Gibanja Resni.ca, ki je s tretjega mesta na listi premagal tudi županskega kandidata Roberta Križaniča. Absolutno največ preferenčnih glasov je zbral dosedanji svetnik četrtne skupnosti Rogoznica Rene Fekonja iz SD, ki mu je glas zaupalo 105 volivcev, a se mu vseeno ni uspelo uvrstiti med svetnike, navaja STA.