V SDS so na današnji seji poslanske skupine razpravljali tudi o predlaganih spremembah zakona o vladi, s katerim koalicija veča število ministrstev, kar ocenjujejo kot nerazumno. Kot je razvidno iz spletne strani DZ je SDS v parlamentarni postopek vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb zakona o vladi.

Vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma

SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb zakona o vladi, je razvidno iz spletne strani DZ. V SDS namreč nasprotujejo večanju števila ministrstev, po besedah vodje poslancev SDS Danijela Krivca pa želijo vladi omogočiti več časa za razmislek o sestavi vlade.

Po predlogu zakona bi nova vlada imela 19 ministrstev in en vladni urad, kar bo po mnenju na novo nastajajoče koalicije, ki jo bodo, kot kaže, sestavljale Gibanje Svoboda, SD in Levica pripomoglo k večji učinkovitosti in odzivnosti.

Vlado bi tako sestavljala ministrstvo za finance, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za obrambo, ministrstvo za pravosodje, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za varstvo narave in prostor, ministrstvo za podnebje in energijo, ministrstvo za vzgojo in šolstvo, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za digitalno preobrazbo, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj in ministrstvo za kulturo. Poleg 19 ministrstev bo del vlade še urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Število ministrstev je po njihovem mnenju nesprejemljivo

Kot je dejal Krivec želijo pri na novo nastajajoči vladi “mogoče spodbuditi kakšen razmislek in mogoče bodo, kakšnega kandidata tudi zamenjali“. Katerega, Krivec sicer ni želel komentirati, poudaril pa je, da želijo na novo nastajajoči koaliciji, ki jo bodo, kot kaže, sestavljale Gibanje Svoboda, SD in Levica, omogočiti “malo več razmisleka“, saj je število ministrstev po njihovem mnenju nesprejemljivo.

O možnosti posvetovalnega referenduma na predlog zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) pa je Krivec zatrdil, da bodo počakali, da DZ opravi prvo razpravo, na podlagi izraženih stališč koalicije pa se bodo odločali o možnostih, ki jim jih daje poslovnik DZ. “Veliko govora je o novih načinih dela, mogoče pa v Svobodi sprejmejo kašne rešitve, ki so dobre za državljane,” je še dejal.

Levica: Jasno je, da gre za zavlačevanje postopkov

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec meni, da gre pri SDS za “prazno dobro voljo” in da je jasno, da gre za zavlačevanje postopkov. Zakon o vladi po njegovem mnenju ni stvar, za katero bi bilo potrebno preverjanje volje ljudstva, predvsem ne tik po volitvah, “ko so se ljudje odločili in povedali, komu zaupajo“.

Vatovec je dejal, da je zavlačevanje opozicije pa plan odhajajoče vlade, “kupovanje časa, da nadaljujejo te svoje koruptivne zadeve, saj lahko vidimo razpise in kadrovanja, ki se še odvijajo”, je ocenil. “To so še zadnji izdihljaji te vlade in seveda si želijo čim daljši čas,” je povedal.

Če bi vložili zahtevo za posvetovalni referendum, bo to po njegovem mnenju postopke oblikovanja vlade zavleklo za kakšen mesec. Zavlačevanje opozicije pa je plan odhajajoče vlade, “kupovanje časa, da nadaljujejo te svoje koruptivne zadeve, saj lahko vidimo razpise in kadrovanja, ki se še odvijajo“, je ocenil. “To so še zadnji izdihljaji te vlade in seveda si želijo čim daljši čas,” je dejal Vatovec.

Glede zakona o RTVS, ki ga je vložila SDS, Vatovec pravi, da je danes “prva etapa“. Vloženi zakon jemlje sredstva RTVS, spreminja način plačevanja naročnine, je nadaljevanje uničevanja RTVS. Zato bodo danes na seji najprej zavrnilo opozicijski predlog zakona in nato v obravnavo vložili svojega, “ki je bil usklajen s civilno družbo in tisti zakon, ki se pričakuje,” je dodal Vatovec.

STA