Koordinator Levice Luka Mesec, ki je v petek dobil zaupnico sveta stranke, se bo v torek sestal s potencialnimi koalicijskimi partnerji, SD in Gibanjem Svoboda. Pričakuje “že kar konkretne korake na poti v novo vlado“. Kot je dejal, je svet Levice njeno vodstvo podprl z veliko večino, ni pa želel komentirati, ali uživa tudi podporo vseh poslancev.

Ni želel odgovoriti, ali uživa zaupanje vseh izvoljenih poslancev Levice

Mesec je skupaj z izvršnim odborom stranke zaradi slabega volilnega rezultata na državnozborskih volitvah ponudil odstop. Stranko je namreč podprlo 4,4 odstotka volivcev, kar je Levici prineslo pet poslanskih mest v državnem zboru, to pa je precej manj kot ob državnozborskih volitvah leta 2018, ko je stranka dobila 9,3 odstotka glasov in devet poslanskih mandatov.

Na vprašanje, ali uživa tudi zaupanje vseh izvoljeni poslancev Levice, je Mesec odgovoril, da “vprašanje sicer razume, a ga ne komentira”.

Svet stranke pa je vodstvu po opravljeni razpravi na petkovem večernem glasovanju izrekel zaupnico in jim podelil tudi mandat za pogajanja za vstop Levice v vlado Roberta Goloba. Kot je v današnji izjavi za medije dejal Mesec, je bila takšna odločitev sprejeta z veliko večino, saj je za zaupnico glasovalo 25 članov sveta, pet pa jih je bilo proti, pri čemer so se po njegovih besedah člani izvršnega odbora glasovanja vzdržali. Na vprašanje, ali uživa tudi zaupanje vseh izvoljeni poslancev Levice, pa je odgovoril, da “vprašanje sicer razume, a ga ne komentira“.

Potencialni koalicijski partnerji se bodo sestali v torek

Potem ko je svet stranke vodstvu podelil tudi mandat za pogajanja za vstop v vlado, se je Mesec, kot je dejal, danes že slišal z najverjetnejšim novim predsednikom vlade Golobom. Potencialni koalicijski partnerji, torej Gibanje Svoboda, SD in Levica, se bodo tako sestali v torek, ko Mesec že pričakuje konkretne korake pri sestavljanju nove vlade.

Kakšna bo razdelitev posameznih resorjev, Mesec še ni želel razkriti, je pa za torek napovedal že konkretne predloge.

Prihodnji teden bodo namreč stekli tudi uradni pogovori o oblikovanju nove vlade, ko bodo potencialni partnerji razpravljali o kadrovskem razrezu in sestavljanju ministrske ekipe. Golob si namreč želi sestaviti vlado še pred poletnimi počitnicami.

Neformalne pogovore je sicer Golob s predsednico SD Tanjo Fajon in Mescem opravil že v preteklem tednu, po zaupnici sveta Levice vodstvu stranke pa bodo sedaj stekli še uradni.

STA