Volivke in volivci, ki v nedeljo ne bodo v kraju stalnega prebivališča, imajo danes v nekaterih občinah zadnji dan možnost predčasno glasovati na lokalnih volitvah. Zlasti v manjših občinah so volilne komisije za predčasno glasovanje predvidele le en dan in ta ne bo nujno danes, podrobnejše napotke komisije objavijo na svojih spletnih straneh.

V večjih občinah, med njimi mestnih občinah Ljubljana in Maribor, lahko volivke in volivci, ki želijo glas za župana, mestni svet in svete mestnih četrti oddati predčasno, to storijo še danes med 7. in 19. uro. V Ljubljani bo možno predčasno glasovati na Gospodarskem razstavišču, v Mariboru pa v razstavnem salonu Urban na Grajski ulici 7.

Vse, ki se nameravajo udeležiti predčasnega glasovanja, prosijo, da imajo s seboj osebni dokument ter obvestilo o volišču, na katerem bi imeli pravico glasovati v nedeljo.

Pri lokalnih volitvah volivec praviloma prejme več glasovnic, za župana, za občinski svet, lahko pa tudi za svet krajevne skupnosti, za predstavnika narodnosti in za izvolitev predstavnika romske skupnosti. Pri volitvah v občinski svet, kjer se ta voli po proporcionalnem volilnem sistemu, pa je posebnost možnost oddaje t. i. preferenčnega glasu kandidatu z liste, za katero volivec glasuje.

Splošno glasovanje o kandidatih za župane in občinske svetnike bo v nedeljo. Za župansko funkcijo se v 212 občinah poteguje 618 kandidatov. Kjer v prvem krogu župana ne bodo izvolili, bo drugi krog 4. decembra. Posebnost lokalnih volitev je sicer tudi, da na njih ni možno glasovati na t. i. volišču omnia, torej izven kraja bivališča, prav tako ni glasovanja iz tujine.

STA