Kandidature za tokratne državnozborske volitve, ki bodo 24. aprila, je vložilo skupaj 20 strank in list. Z izjemo Zavezništva osvobodimo Slovenijo (ZOS) je preostalih 19 strank, ki se bo potegovalo za prestop parlamentarnega praga, kandidatne liste vložilo v vseh osmih volilnih enotah. Za 88 poslanskih mest se bo sicer na parlamentarnih volitvah po podatkih Državne volilne komisije potegovalo 1471 kandidatov, še pet pa se jih poteguje za izvolitev za poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Katero stranko bi volili, če bi bile volitve danes?

 • SDS (27%, 5.497 glasov)
 • Za ljudstvo Slovenije (22%, 4.472 glasov)
 • Državljansko gibanje Resni.ca (13%, 2.664 glasov)
 • Nestrankarska ljudska lista gibanja Zdrava družba (11%, 2.309 glasov)
 • Gibanje Svoboda (9%, 1.766 glasov)
 • Naša prihodnost in Dobra država (3%, 677 glasov)
 • SD - Socialni demokrati (3%, 609 glasov)
 • Naša dežela stranka dr. Aleksandre Pivec (3%, 520 glasov)
 • Levica (1%, 280 glasov)
 • Povežimo Slovenijo (1%, 262 glasov)
 • Lista Marjana Šarca (1%, 247 glasov)
 • NSi (1%, 232 glasov)
 • DOM – Domovinska liga (1%, 186 glasov)
 • Lista Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo (1%, 173 glasov)
 • Stranka Alenke Bratušek (0%, 98 glasov)
 • Piratska stranka Slovenije (0%, 95 glasov)
 • Slovenska nacionalna stranka (0%, 94 glasov)
 • Vesna – zelena stranka (0%, 79 glasov)
 • Gibanje Zedinjena Slovenija (0%, 42 glasov)
 • DeSUS (0%, 12 glasov)

Vseh glasov: 20.314

Loading ... Loading ...

Pri vložitvi kandidatnih list morajo stranke upoštevati 35-odstotne spolne kvote, med vsemi kandidati za 88 poslancev je 653 žensk, kar predstavlja nekaj več kot 44 odstotkov. Največ poslanskih kandidatov, nekaj več kot 40 odstotkov, je starih med 46 in 61 let. Nekaj več kot 30 odstotkov kandidatov je starih med 31 in 46, nekaj manj kot 19 odstotkov pa več kot 61 let. Dobrih 11 odstotkov kandidatov pa je starih manj kot 31 let. Povprečna starost kandidatov bo na dan parlamentarnih volitev nekaj manj kot 49 let. Kandidati za poslance imajo tudi raznoliko izobrazbeno strukturo. Največ, kar 463 kandidatov ima visokošolsko izobrazbo 2. stopnje. Med kandidati je 69 doktorjev znanosti, 19 pa jih je zaključilo le osnovno šolo.

Objavljamo vrstni red kandidatnih list v sedmi volilni enoti

V vseh osmih volilnih enotah je znan tudi vrstni red kandidatnih list. V sedmi volilni enoti, ki ob sedmih mariborskih volilnih okrajih obsega še volilne okraje Šmarje pri Jelšah, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice in Ruše, so, glede na žreb, kandidatne liste razvrščene v naslednjem vrstnem redu:

Lista Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo

Program Liste Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo temelji na željah in potrebah mladih, podjetnih, inovativnih ter Slovenk in Slovencev, ki bi radi končno spet postali ponosni na svojo lastno domovino. “Odprli smo poglavja, ki se večini zdijo za daljno prihodnost, a so še kako teme sedanjosti. Slovenija bi morala biti med najboljšimi v Evropi. Žal še zdaleč ni, še več, iz leta v leto in iz mandata v mandat le nazaduje.” Stranka je bila ustanovljena leta 2022, njen predsednik je Boris Popovič.

Gibanje Svoboda

Gibanje Svoboda v ospredje svojega političnega delovanja postavlja svobodo, odprto družbo, zaupanje v sočloveka, skupnost in državo ter njene institucije. “S sodelovanjem političnih strank in nevladnih organizacij, civilnodružbenih gibanj, mladih, starejših in strokovnjakov različnih področij bomo vodili Slovenijo po poti demokratičnega in trajnostnega razvoja in pripomogli k blagostanju njenih prebivalk in prebivalcev. V Gibanju Svoboda si želimo Slovenijo, ki jo bogati raznolikost in ki spoštuje temeljne človekove pravice in svoboščine. Verjamemo v spoštovanje, kulturo dialoga in odgovorno sodelovanje.” Stranka je nastala leta 2022 s preimenovanjem Stranke zelenih dejanj in z izvolitvijo Roberta Goloba za predsednika.

Nestrankarska ljudska lista gibanja Zdrava družba

“Nestrankarska ljudska lista smo mi vsi – ljudje, državljani. Vsi, ki imamo dovolj političnih strank, neumnih ukrepov, škodljivih zakonov in nerazumnega trošenja našega proračuna (in zadolževanja). Ki si želimo resnično zdravo družbo kot steber razvoja.” Zakaj nestrankarska ljudska lista? “Ker je čas, da oblast vrnemo tja, kamor po 3. členu ustave tudi spada – k ljudem. Brez strank, le ljudje, ki si srčno želimo spremembe.” Gre za listo, ki ni organizirana kot politična stranka in nima predsednika oziroma predsednice. Ustanovljena je bila leta 2021.

Vesna – zelena stranka

“Vesno – zeleno stranko smo ustanovili ljudje z dolgoletnimi izkušnjami na področju varovanja okolja, gospodarstva, lokalne samouprave, nacionalnih in evropskih politik. Gradili smo jo od spodaj navzgor, saj prihajamo iz civilne družbe, nevladnih organizacij, številnih iniciativ. Z delom na terenu smo dokazali, kaj pomeni resen in predan boj za ohranitev naravnega okolja. Ker smo spoznali, da takšen angažma žal ni dovolj, smo se odločili za vstop v politiko. Vanjo vstopamo odločno in brez popuščanja pritiskom kapitala, z ničelno stopnjo tolerance do koruptivnih dejanj, s ciljem delovati v smeri preprečevanja še hujše okoljske krize.” Stranka je bila ustanovljena leta 2022, njena predsednika sta Urša Zgojznik in Uroš Macerl.

Slovenska demokratska stranka

SDS je zrasla na temeljih hrepenenja tisočerih slovenskih domoljubov in demokratov. Razvila se je v osrednjo politično moč naroda in ostala zvesta programu, načelom parlamentarne demokracije in ustavnim vrednotam. “Na prvo mesto postavljamo ljudi, zato se zavedamo, da brez uspešnega gospodarstva ni socialne varnosti, sodobne infrastrukture in razvitih sistemov javnega šolstva in zdravstva.” Stranka je bila leta 1989 ustanovljena kot Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZ), istega leta se je preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS), leta 2003 pa v Slovensko demokratsko stranko. Njen predsednik je Janez Janša.

Nova Slovenija – Krščanski demokrati

Na prihajajočih volitvah je podpora Novi Sloveniji glas za gospodarsko močno, varno in v prihodnost usmerjeno Slovenijo. “Izhajamo iz vrednot krščanske demokracije, ki v teh nemirnih časih pomenijo stabilnost. Ponosni smo na našo kulturo in tradicijo, zavezani smo vrednotam slovenske osamosvojitve. Slovenija mora postati dežela priložnosti, kjer vsak lahko razvije vse svoje potenciale, država pa mu mora pri tem pomagati.” Stranko, ki je bila ustanovljena leta 2000, vodi Matej Tonin.

Levica

Levica je stranka, ki namesto kapitalističnega izkoriščanja in individualizma spodbuja skupnost, solidarnost in vlaganja v družbeno infrastrukturo za vsestranski razvoj. Levica je nepodkupljiva in neodvisna od centrov moči, kapitala in vpliva. “Dosegli smo veliko: brezplačna šolska kosila za otroke iz revnih družin, proste nedelje za delavce v trgovini, višjo minimalno plačo, pokojnine in socialne pomoči.” Stranka je nastala leta 2017 z združitvijo strank Iniciativa za demokratični socializem in TRS. Leta 2014 sta omenjeni stranki skupaj z Demokratično stranko dela in četrto skupino nastopili na volitvah Koalicija združena levica, leta 2017 pa sta se Iniciativa za demokratični socializem in TRS združila v stranko Levica, ki jo koordinira Luka Mesec.

Za ljudstvo Slovenije

“Zavzemamo se za nadzor ljudstva nad politiko. Temu smo se tudi srčno in neomajno zavezali in zaprisegli. S svojim delom bomo branili našo svobodo, kar pomeni, da mora imeti ljudstvo svobodne možnosti izbire izobraževanja in osebnega razvoja, zdravljenja, samooskrbe, kulturnega udejstvovanja in vsega, kar pomeni polnost in varnost življenja.” Stranka je bila ustanovljena leta 2022, njena predsednica je Anica Bidar.

Piratska stranka Slovenije

“Cilj Piratov za te volitve je pripeljati stranko v vlado. Rešitve, ki smo jih zapisali v naš volilni program, se dotikajo obnove pravne države in demokracije, socialne države, modernizacije gospodarstva, reševanja okoljske krize in mnogih drugih tem, ki se nam zdijo ključne za prihodnost naše države. Piratska stranka mlade aktivno vključuje v svoje dejavnosti. Mladi, ki tvorijo večino članstva stranke, neposredno sodelujejo pri oblikovanju politik stranke.”  Stranko, ki je bila ustanovljena leta 2012, vodi Boštjan Tavčar.

Povežimo Slovenijo

Povežimo Slovenijo je gibanje za zdrav razum. Je gibanje za transformacijo politike in ostalih sistemov v smeri vrnitve politike k njenemu osnovnemu poslanstvu – urejanju skupnega dobrega. “Gibanje Povežimo Slovenijo ponuja skupno kandidatno listo vsem gibanjem, strankam in posameznikom, ki želijo dobro tej državi. Kandidati gibanja se zavezujejo k oblikovanju enotne poslanske skupine, ki bo k sodelovanju v vladi brez izjeme povabila vse politične stranke, ki spoštujejo slovensko ustavo. V gibanju so se oblikovali in (prvič v zgodovini) v skupno kandidatno listo povezali liberalno-gospodarski, ljudsko-socialni in zeleni steber.” Februarja 2022 so stranke SLS, Konkretno, Zeleni Slovenije, NLS in Novi socialdemokrati podpisale sporazum o skupnem nastopu na volitvah. Predsedniki strank, združenih v gibanje: Zdravko Počivalšek (Konkretno), Marjan Podobnik (SLS), Andrej Čuš (Zeleni Slovenije), Franc Kangler (NLS) in Andrej Magajna (Novi socialdemokrati).

Gibanje Zedinjena Slovenija

ZOS – Zavezništvo osvobodimo Slovenijo je predvolilna koalicija neparlamentarnih strank in gibanj ter združenj civilne družbe. Sestavljajo ga: Gibanje Zedinjena Slovenija, Stranka slovenskega naroda, Stranka Sloga, Stranka Aleksandra Kamenika, Stara pravda stranka prava, Fronta narodne rešitve, Praanarhisti Slovenije, Klub za zaščito voznikov in državljanov ter Gibanje Triglav. “Bistvo nastopa ZOS na volitvah je doseči korenite spremembe v slovenski družbi ter od vzvodov oblasti odstraniti vse odgovorne za obstoječe stanje v Sloveniji, od osamosvojitve do danes.” Leta 2022 se je v zavezništvo združilo več političnih strank, društev in civilnih iniciativ. Predsedniki strank, ki so se združile v zavezništvo: Andrej Šiško (Gibanje zedinjena Slovenija), Ludvik Poljanec (Stara pravda stranka prava), Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika), Janko Veber (Sloga), Miha Majc (Stranka Slovenskega naroda) in Klemen Piber (Slovenska praanarhistična stranka), Srečko Šorli (Fronta narodne rešitve), Ludvik Poljanec (Klub za zaščito voznikov in državljanov).

DOM – Domovinska liga

“V Domovinski ligi postavljamo varnost in blaginjo Slovencev na prvo mesto. Siti smo statusa quo in praznih obljub sistemskih strank. Slovenci po treh desetletjih samostojnosti postajamo tujci v lastni domovini. Zaradi nenadzorovanega priseljevanja in podleganja agendi globalistov imamo vse manj možnosti vpliva, kako bomo živeli in kakšna bo Slovenija. Slovenija potrebuje alternativo, antiglobalistično in suverenistično stranko, DOM – Domovinsko ligo.” Stranka je bila ustanovljena leta 2019, njen predsednik je Bernard Brščič.

Stranka Alenke Bratušek

“V stranki SAB se zavedamo, da brez uspešnega gospodarstva ni močne socialne države, višjih plač in višjih pokojnin, zato bomo še naprej podpirali obrtnike in podjetnike. Naše prioritete bodo skrb za upokojence, stabilizacija javnih financ, dvig lokalne samooskrbe s hrano in pitno vodo ter energetska neodvisnost Slovenije.” Stranka je nastala leta 2014 kot Zavezništvo Alenke Bratušek, leta 2016 se je preimenovala v Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov, leta 2017 pa v Stranko Alenke Bratušek, ki stranko tudi vodi.

Naša dežela stranka dr. Aleksandre Pivec

Stranka Naša dežela je sredinska stranka, ki gradi na politiki poguma izražanja svojih mnenj in stališč, politiki povezovanja, medsebojnega zaupanja in spoštovanja, politiki konstruktivnega dialoga in solidarnosti ter politiki, katere osnovno poslanstvo je iskanje najboljših rešitev za uspešno družbo, sobivanje in kakovostno življenje vseh državljanov. “Gradimo politiko, ki jo Slovenija danes nujno potrebuje. Naša temeljna vrednota je domoljubje, ki je vidna v našem lokapatriotskem odnosu do naše države.” Stranka je bila ustanovljena leta 2021, njena predsednica je Aleksandra Pivec.

Lista Marjana Šarca

“Za razvojni preboj Slovenije, ki je naš ključen cilj, bo treba državo takoj po volitvah normalizirati. Opravili bomo revizijo škodljivih poslov zadnjih dveh let, obračunali s korupcijo, opravili revizijo in sanacijo vseh spornih kadrovskih potez v državnih institucijah, s krovnim zakonom odpravili škodljive podtaknjence v protikoronskih in drugih zakonih, za kar se zavzema tudi civilna družba, zagotovili medijsko avtonomijo.” Stranko, ki je bila ustanovljena leta 2014, vodi Marjan Šarec.

Državljansko gibanje Resni.ca

Stranka Resni.ca je nastala iz državljanskega gibanja kot odgovor na izredno slabo upravljanje države, režimsko politiko lažnih levo-desnih delitev, politiko korupcije, klientelizma in kleptokratskega globalizma. Ustanovljena je bila izključno s strani državljanov, ki so prostovoljno pošiljali ustanovne izjave. “Za nami ne stojijo nikakršni lobiji in ostale strukture moči, stranka deluje zgolj od donacij podpornikov.” Stranka je bila ustanovljena leta 2021, njen predsednik je Zoran Stevanović.

Naša prihodnost in Dobra država

“Verjamemo, da je za uspešno implementacijo idej nujno potrebno vključiti čim širšo javnost skozi javno razpravo, ki bi morala biti temelj demokratične družbe. Ključna področja: boj proti korupciji, neodvisnost medijev, reorganizacija zdravstva, strokovno kadrovanje namesto političnega, socialna in pravna država in samooskrba na vseh področjih.”  Leta 2022 je bila ustanovljena Naša Prihodnost, leta 2017 pa Dobra država. Predsednika Ivan Gale (Naša Prihodnost) in Smiljan Mekicar (Dobra država).

Slovenska nacionalna stranka

Slovenska nacionalna stranka je ena izmed najbolj trdnih, zanesljivih in državotvornih strank na slovenskem političnem prizorišču. “Od ustanovitve dalje (17. marca je praznovala 31-letnico) želi v slovenski prostor vtisniti ljubezen do domovine, slovenskega jezika, kulture in dediščine, postaviti temelje za ekonomsko močno Slovenijo, ki bo Slovencem ponudila dobro plačano službo, kakovostno in strokovno šolstvo, zdravstveno oskrbo za vse, kmetom in podjetnikom dala prostor za razvoj.” Stranko, ki je bila ustanovljena leta 1992, vodi Zmago Jelinčič Plemeniti.

DeSUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije

“Na volitve gremo z zavezo in obljubo, da bomo delali v dobro upokojencev, starejših, invalidov in vseh odrinjenih na obrobje družbe. Stranka gre na volitve stabilna in notranje očiščena. Po turbulenci, ki jo je uspešno previharila, bo upokojencem zagotovo trdno stala ob strani in dejansko reševala probleme starejših.” Kot Demokratična stranka upokojencev Slovenije je bila ustanovljena leta 1991, leta 2005 se je preimenovala v DeSUS – Demokratično stranko upokojencev Slovenije, njen predsednik je Ljubo Jasnič.

Socialni demokrati

“Socialni demokrati smo zanesljivo najbolje pripravljena izbira za vodenje Slovenije. S Tanjo Fajon kot mednarodno uveljavljeno voditeljico, ki si je s svojim delom pridobila zaupanje mednarodne skupnosti, imamo močno ekipo strokovnjakinj in strokovnjakov ter uresničljiv načrt velikih sprememb. Socialni demokrati smo izbira za vse, ki hočejo Slovenijo v varnih rokah. Za varno Slovenijo v napetih mednarodnih okoliščinah in za potrebne spremembe, da ustvarimo družbo blaginje, demokracije in varnosti za vse.”  Stranka je nastala leta 1993 kot Združena lista socialnih demokratov (ZLSD), leta 2005 se je preimenovala v Socialne demokrate. Stranko vodi Tanja Fajon.