Maribročanka Ilka Štuhec se počasi navaja na sneg in pridno smuča na domačem Pohorju. Najboljša smukačica sezone 2016/2017 ter aktualna svetovna prvakinja v smuku je sedaj razkrila kakšen finančni zalogaj je bila njena operacija v Švici, za poškodbo, ki je je stala celotne sezone in olimpijskih iger.

Spomnimo, Ilka se je poškodovala med pripravami na ledeniku Pitztal, med treningom slaloma. Takoj po postavitvi diagnoze se je Štuhčeva odločila, da bo svoje koleno ponovno zaupala švičarskemu kirurgu Niklausu Friederichu, ki je poseg na levem kolenu opravil odlično. Kmalu zatem se je Štuhčeva vrnila v Slovenijo, kjer je nemudoma pričela z rehabilitacijo, pri čemer je večkrat poudarila, da je najtežja rehabilitacija predvsem tista psihična.

Štuhčeva za operacijo odštela slabih 16 tisočakov

Sedaj je Ilka v pogovoru za Dnevnik razkrila, da je operacijo v Švici plačala iz lastnega žepa. Kljub temu, da je v svoji najuspešnejši sezoni zaslužila okoli 354.000 evrov, je bil računa za operacijo precej visok. “Triinpoldnevno bivanje v bolnišnici z operacijo me je stalo 18.400 švicarskih frankov (15.700 evrov, op.p.). To je zelo veliko, saj denimo podoben poseg v Avstriji v najdražji kliniki stane 5800 evrov. Če bi bila švicarska državljanka, bi bila operacija cenejša, a sem kot tujka plačala visok davek,” je za Dnevnik povedala Ilka ter še pojasnila, da od Smučarske zveze Slovenije ni pričakovala nikakršne pomoči. “Ker sem se odločila za svojo pot rehabilitacije. Posebne pomoči nisem iskala, ker imam že nekaj izkušenj in sem se znašla sama,” je dodala.

V istem pogovoru je Štuhčeva pojasnila tudi, da s smučarsko zvezo praktično ne komunicira, občutek ima tudi, da imajo smučarke drugih držav neprimerljivo boljše pogoje. “Ko se je poškodovala Anna Veith, je bila operirana isti dan, ko se je ponesrečila Cornelia Hütter, je šla prav tako takoj pod nož, prav tako imajo po operaciji zagotovljeno vrhunsko rehabilitacijo” je povedala Štuhčeva. “Pri nas pa eden pravi tako, drugi drugače, na koncu pa se moraš znajti sam.”