Pretekli vikend je Mariborsko Pohorje ponudilo adrenalinsko doživetje za dve vrsti športnikov, ki se na istih strminah srečajo redko. Za smučarje in kolesarje. Prvi vikend obratovanja Bike Parka je presenetil z obiskom in pokazal, kako cenjen je naš kolesarski park tako med domačimi kot tujimi ljubitelji skokov, spustov in ovinkov. Zato smo toliko bolj veseli, da bomo najboljše gorske kolesarje sveta lahko pozdravili konec aprila na tekmi za svetovni pokal.

Najprestižnejšo tekmovanje v svetu gorskega sodelovanja 

27. in 28. aprila bo Maribor prizorišče največjih in najprestižnejših tekmovanj v svetu gorskega kolesarstva, gostili bomo namreč otvoritvena tekmovanja serije svetovnega pokala Mercedes Benz UCI Moutain Bike World Cup 2019. Organizacija takšne prireditve, ki dnevno privabi do 10 tisoč obiskovalcev, udeleži pa se je okoli 700 tekmovalcev s člani svojih ekip, so sanje vsakega evropskega in svetovnega gorsko kolesarskega centra. Nam je uspelo – po točno dvajsetih letih od prvega tekmovanja najvišjega ranga na pohorskih strminah, se karavana vrača domov.

Zadnje tekmovanje v sezoni 2010

Formula ena gorskega kolesarjenja, Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup 2019, se vrača na prizorišče, kjer so se tekmovanja v gorskem kolesarstvu odvijala že od leta 1998, zadnje tekmovanje za svetovni pokal pa je bilo organizirano v sezoni 2010. V sezoni 1999 je Mariborsko Pohorje prvič gostilo tekmovanja najvišjega nivoja v gorskem kolesarstvu in si med udeleženci, novinarji in predstavniki svetovne kolesarske zveze UCI prislužilo naziv najboljšega na svetu tiste sezone.

Med najboljšimi tekmovalci so tudi Slovenci

Med njimi bodo številne oči zagotovo uprte v Moniko Hrastnik, lansko evropsko prvakinjo, ki trenutno na svetovni lestvici najboljših gorskih kolesarjev v ženski konkurenci zaseda izvrstno peto mesto. Pohorje je zanjo domač teren, zato so tudi pričakovanja glede uvrstitve visoka.

Tekma zanimiva tudi po turistični plati

Tekma svetovnega pokala je zaradi izjemnega zanimanja iz vsega sveta zanimiva tudi po turistični plati. Mednarodni prenos tekmovanja poteka na platformi Red Bull Live TV, ki je nosilec pravic mednarodnega neposrednega prenosa. Gorsko kolesarjenje predstavlja najbolj gledano vsebina tega portala in zagotavlja več kot 3 milijone unikatnih ogledov posameznega tekmovanja, torej tudi mariborskega, medtem ko si celotno serijo sezone ogleda več kot 60 milijonov različnih gledalcev. Tekmovanja na Pohorju bo v neposrednem prenosu prenašala Televizija Slovenija, ki bo za medijsko hišo Red Bull Media House izvajala televizijsko produkcijo.

Tekmovanje preseže Zlato lisico

Po Zlati lisici v Mariboru gostimo tekmovanje najvišjega ranga, ki se ga veselijo tako tekmovalci kot obiskovalci, oboji pa po številu Zlato lisico celo presežejo.