V soboto je bilo vse izgubljeno. Ne prvič. Vsekakor pa je delovalo, kot da je zadnjič. Izkazalo se je, da skoraj. Ko je Maribor izgubil v Celju, ki je kljub lanskemu naslovu očitno to pomlad sposobno premagati le vijoličaste, je imela Olimpija prosto pod do naslova. Če bi premagala doma Aluminij, bi imela prste na »kanti«. Če. Pa so prsti zdrsnili. Zgolj remi. 

Nato je po torkovi zmagi Maribora nad Taborom v sredo povrhu Olimpija izgubila v Domžalah (2:0). Kar bi naj bilo bolj ali manj končano, se je očitno šele dobro začelo. Bitka za naslov je postala dvoboj. Ne, troboj. Mogoče celo četveroboj.

Nepričakovana možnost

Pa je Simon Rožman po zmagi nad Taborom v torek deloval zelo utrujeno. Skoraj naveličano, ker se njegova ideja šele s konkretnimi popravki po obupnih prvih polčasih komaj izide, če sploh. Ne skriva, da bi rad čimprej zaključil turbolentno sezono, kakor jo je tudi sam poimenoval. In potem začel znova. Pokal je že zapravljen, kar gre delno tudi na njegov račun, saj je proti Domžalam zaupal najbolj zaupanja vrednim. Potem pa bil zgrožen – z zadrgo čez usta.

Maribor ima tako v nedeljo v Stožicah nepričakovano možnost, da spet sleže na vrh lestvice. Vijoličasti so letos sicer kar štirinajst krogov prebili na vrhu, a nazadnje v 24. krogu konec februarja, ko so po remiju prav proti Olimpiji zapravili vodstvo. Olimpija je na vrhu skupaj deset krogov, pri čemer je prvič splezala na vrh komaj v 21. krogu, za dva kroga, nato pa vodstva po 25. krogu ni več izpustila.

Tukaj je še Mura in celo Domžale

Obenem ne gre zanemariti, da je tudi Mura kar sedem krogov preživela na vrhu, vendar se po 10. krogu ni več vrnila na vrh. Vmes je za en krog na vrh splezal celo Tabor, ko je ugnal prav Olimpijo. Povrhu z Goranom Stankovićem, ki je nato pred spomladanskim nadaljevanjem zamenjal Dina Skenderja na klopi Olimpije. Kar samo potrjuje, kako napet je boj za naslov štiri kroge pred koncem.

Lestvica po 32. krogu
1. Olimpija 58
2. Maribor 56
3. Mura 55
4. Domžale 51

Marsikaj tako lahko odloči že nedeljski derbi v Ljubljani. Olimpija ima na svoji strani zaenkrat letošnji izplen, saj je ob dveh remijih v Ljudskem vrtu (oba 1:1) zmagala decembra v Stožicah, ko je bil zelo razpoložen Đorde Ivanović.

Če želijo vijoličasti vsaj približno ostati v igri za naslov, potem šteje bolj ali manj le zmaga, četudi bi jim remi še vedno nudil možnosti, ko pa spet ne bi bili več odvisni zgolj od sebe. Zdaj, po dveh porazih v derbijih v Stožicah, imajo novo možnost, da spet prevzamejo vodstvo . Po drugi strani bi Olimpija z zmago bolj ali manj odločila vprašanje prvaka. Remi bi pa najbolj koristil Muri, ki ima obenem najtežji razpored na papirju, saj bi najbrž na koncu za prvaka morala zmagati v Ljudskem vrtu. Obenem so tu še Domžale, ki so v sredo gladko ugnale Olimpijo in so zaenkrat najbolj uspešno spomladansko moštvo.

Zakaj je bitka za naslov toliko bolj pomembna

Državni naslov je že sam po sebi najbolj cenjena in spoštovana lovorika. Ampak letos bo toliko bolj, saj gre prvak kot doslej v kvalifikacije za ligo prvakov, medtem ko grejo vsi trije preostali klubi v kvalifikacije Uefa Conference League, za katero, iskreno, še iščemo ustrezen prevod. Torej v tretjerazredno evropsko tekmovanje, kjer bo zlasti v kvalifikacijah, pa tudi v skupinskem delu, na voljo le omejena finančna nagrada. Vsekakor ne takšna, kakršna se ponudi skozi kvalifikacije za ligo prvakov. 

 

OKVIR
Razpored Maribora
Olimpija (Stožice, 9. maj, 16.45)
Gorica (Ljudski vrt, 15. maj, 16.45)
Koper (Bonifika, 19. maj – še ni znano)
Mura (Ljudski vrt, 22. maj – še ni znano)

Razpored Olimpije
Maribor (Stožice)
Celje (Stadion z’Dežele)
Tabor (Stožice)
Bravo (Šiška)

Razpored Mure
Bravo (Fazanerija)
Aluminij (Kidričevo)
Domžale (Fazanerija)
Maribor (Ljudski vrt)