Slovenija je v Trnavi na Slovaškem v nepričakovano pestri tekmi remizirala (2:2). Slovaki zaradi gol razlike bližje končnemu tretjemu mestu, Slovenija dvakrat zapravila vodstvo.

Slovenija je po remiju v Trnavi pri Slovaškem (2:2) še vedno na četrtem mestu. Ne, ni nepomembno. Ni šlo le za vtis. Da ne gre v Katar na mundial, ve že od oktobra. V bistvu vesta, v dvojini, Slovenija in Slovaška. No, zdaj znova slovenska izbrana vrsta po najbrž najboljši gostujoči tekmi v tem ciklusu ob tekmi z Malto tudi ve, da (še) ima karakter. In da bi še vedno lahko imela tudi kaj več. Če bo igrala na tak način, ko se bo tako vračala tudi z igralcem manj in še drugič povedla. Ampak tudi če in ko bo napak v obrambi manj. Te so (znova) odnesle (pre)več točk.

Borbe vsekako ne gre očitati. Reprezentanci, ki bi naj v mrzlem večeru pred le par tisoč gledalci igrali samo za čast in vtis, sta se neobremenjeno, ampak zelo konkretno spopadli. Štirje goli, en penal, ena izključitev, en gol iz kota, ogromno protinapadov in sklepni desant Slovakov. Šlo je za čast, ja, šlo je tudi za točke, ampak šlo je za športnike, ki pač vedno želijo zmagati. Remi je tako bil prigaran, ampak manj prinaša varovancem Matjaža Keka. Slovaška je tretja zaradi boljše gol razlike (11:10, 11:11) v skupini H, kjer se bosta Rusija (22 točk) in Hrvaška (20 točk) v nedeljo spopadli za zmago. Slovenija bo ob 15.00 v Stožicah v nedeljo gostila za konec še Ciper.

Udarno glede na vse manjkajoče

Primarno se igra za vtis, obenem pa tudi za rangiranje izbrane vrste za prihodnje žrebe, kar je izpostavil tudi Kek. Slovenijo sicer prihodnje leto čaka večinoma poletna izvedba lige narodov, saj bo svetovno prvenstvo od 21. novembra do 18. decembra.

Selektor je sestavil praktično udarno postavo, ki jo ima na voljo. Zaradi poškodb oziroma bolezni manjkajo Luka Zahović, Jon Gorenc Stanković, Benjamin Šeško in Domen Črnigoj (namesto njih so se članski vrsti pridružili novinec Žan Celar, Blaž Vrhovec, Haris Vučkić in Nino Kouter). Obenem pa so zaradi kartonov brez pravice nastopa Jaka Bijol, Adam Gnezda Čerin in Jasmin Kurtić.

Kombinacija Zajca in Šporarja 

V golu je tako Jan Oblak, bočna Jure Balkovec in povratnik Petar Stojanović, štoperja ob izostanku Bijola znova Miha Blažič ob Mihi Mevlji. Brez Kurtića je v sredini Leo Štulac, Kek je vrnil Miho Zajca, ki oktobra sploh ni bil vpoklican, na desni je Sandi Lovrić. Vrnil se je po poškodbi tudi Benjamin Verbič, začenja kakopak Josip Iličić ter v napadu Andraž Šporar.

Če so Slovaki začeli tako, da so nadzirali žogo in raztegnili Slovenijo, so se s taktiko ušteli. Andraž Šporar in Miha Zajc sta kombinirala na razdaljo: Zajc je podal Šporarju, ta pa je iz strani vrnil žogo Zajcu. Iztegnil je nogo in zabil svoj šesti gol na 26. tekmi! Gol, ki je presenetil obe ekipi. Morda še bolj Kekovo vrsto, saj se je povlekla nazaj in v manj kot desetih minutah rade volje sprejela odločitev finskega sodnika Gestraniusa oziroma VAR-a. Prekršek Mihe Blažiča je bil, na slovensko srečo, storjen zunaj kazenskega prostora.

Trda tekma, polna priložnosti

Ni nujno, da so tekme, kjer se ne igra za napredovanje, nujno medle in manj intenzivne. Borba na sredini je bila kar konkretna, dokaz pa hitri trije kartoni ter precej igre po celotnem igrišču. Slovenija je bila nevarna z globinskimi žogami. Tako je tudi Benjamin Verbič skoraj iz mrtvega kota šokiral Rodaka, a se je ta znašel z obrambo, tik pred polčasom pa je po protinapadu Hamšik močno udaril, ampak Jan Oblak je pokazal, zakaj je tako neverjetno kvaliteten in konstanten golman.

Ko so ga Slovaki že premagali, je Oblaka v sodnikovem dodatku rešila prečka, v katero je naciljal Haraslin in se čudil, kako da ni žoga končala v golu. Slovenija ni našla rešitve, ko so bili pod pristikom, tako kot v Stožicah pa sta bili ekipi precej poravnani. Je pa res, da se je Kek sam omejil na protinapade.

Blažič izključen, Duda izenačil

VAR je dal, VAR je vzel. Miha Blažič je bil nespreten, iztegnil je roki in ubranil strel. FInskemu sodniku je VAR pokazal, da je kljub nerodnosti šlo za enajstmetrovko. In še več. Blažič je dobil še drugi rumeni karton. Klavrna napaka. Ondrej Duda je poslal Jana Oblaka v nasprotno smer in precej rutinirano, glede na videno pa tudi zasluženo izenačil.

Kekova reakcija je bila napotitev Žana Karničnika na levo nasmesto Benjamina Verbiča in tako želel strniti vodstvo in upati le še na kak protinapad. Ali prekinitev. Rečeno, storjeno. Ni zaman bilo večkrat vprašano, če so prav prekinitve lahko izhod za Slovenijo. In so. Slovaki, ki so imeli sami serijo šestih kotov, so pri prvem kotu povsem podcenjevali zmožnosti Iličićevih podaj in Mevljine glave. Bum, dras.

Po golu Mevlje Slovaki izenačili

Slovake je gol več kot le zmedel. Želeli so izkoristiti igralca več, toda karkoli so počeli, je naletelo na odpor. Slovenija je igrala karakterno, najbrž najbolje na gostovanjih po dooooolgem času. Taktično pametno, kar je Kek pokazal, ko je v sredino poslal Blaža Vrhovca. Toda eno je taktika, drugo pa nove napake, nepozornosti, nekaj, na kar je Kek opozarjal že po Rusiji. Goli od nikoder, goli po napakah. Jure Balkovec je iz boka izbil v sredino in pritekel je David Strelec. In postal strelec. Izenačenje. Drugo.

V boju za tretje mesto je sledil desant Slovakov. Videli in vedeli so, da gostje trpijo in imajo vse manj rešitev v obrambi z igralcem manj. Bilo je precej na silo, poskušali so kakorkoli zlomiti Oblaka, sploh Duda, da bi le premagali Slovenijo v tem ciklusu po remiju v Stožicah (1:1). Krčevito branjenje, za katerega je moral Kek iz igre povleči tudi Iličića. Slovenija je zelo trpela, v 94. minuti je Suslov imel nevarno podajo, Oblak je žogo pogledal, ta pa je šla v avt.

Slovaška – Slovenija 2:2 (0:1)

Strelci: 0:1 Zajc (18.), 1:1 Duda (58. iz 11m), 1:2 Mevlja (62.), 2:2 Strelec (74.)

Stadion: Anton Malatinski, 3.000 gledalcev

Sodnik: Mattias Gestranius (Finska); rumeni karton: Blažič, Stojanović; Almasi, Pekarik; rdeči karton: Blažič (58.).

Slovaška: Rodak, Holubek, Škriniar, Šatka, Pekarik, Lobotka, Haraslin (65. Jirka), Hamšik (46. Duda), Bero (71. Strelec), Mak (71. Suslov), Almasi. Selektor: Štefan Tarkovič

Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Blažič, Stojanović, Zajc, Štulac, Lovrić, Verbič (59. Karničnik), Iličić (86. Rogelj), Šporar. Selektor: Matjaž Kek