Vodja svetovalne strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je sinoči, 8. aprila 2022, v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija razkrila, kakšna sproščanja ukrepov bo svetovalna skupina predlagala v bodoče. Po njenih napovedih bo posvetovalna skupina predlagala, da bi ob zmanjšanju števila covidnih bolnikov na intenzivni negi ukinili obvezno nošenje zaščitnih mask v notranjih prostorih in javnih prevoznih sredstvih. Zaščitne maske bi tako postale le priporočljive, ne pa obvezne.

Sprostitev obveze nošenja mask v notranjih prostorih naj bi začela veljati, ko bi bilo na intenzivni negi sedem dni zapored 35 covidnih pacientov ali manj. Po podatkih Covid-19 sledilnika je takih pacientov trenutno 37.

Mateja Logar (foto: Vlada Republike Slovenije, Twitter)

Bolnišnice in domovi za upokojence bodo izjema

Po napovedih Logarjeve bi lahko “mejo” 35 covidnih pacientov na intenzivni negi dosegli v približno 14 dneh. Spomnila je, da se je strokovna skupina pri sproščanju ukrepov vedno ravnala glede na zasedenost postelj za covidne bolnike v intenzivnih enotah. Napovedala je, da bo tako tudi v prihodnje.

Kljub sproščanju ukrepov naj bi bile maske še vedno obvezne v bolnišnicah in domovih za starejše. Spomnimo: že od februarja maske niso več obvezne v šolah.