Slepi in slabovidni drugi četrtek v oktobru zaznamujejo svetovni dan vida, 15. oktober pa je Mednarodna zveza slepih leta 1970 izbrala za mednarodni dan bele palice. Ob tem dnevu Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenija poziva vlado in pristojna ministrstva, da poskrbijo tudi za enake možnosti slepih in slabovidnih, so sporočili iz zveze.

Najnovejše poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) kaže, da več kot milijarda ljudi po vsem svetu živi z okvaro vida, ker ne prejme primerne oskrbe in nima dostopa do očal.

“Ne samo na deklarativni ravni, ampak konkretno v vsakdanjih primerih. Pa naj si bo to dostopnost do informacij ali okolja ali takšna navidezno preprosta stvar, kot je vračilo posestva na Okroglem pri Naklem, ki bo omogočilo nadaljnji razvoj socialnih programov za slepe in slabovidne,” so poudarili v poslanici.

Najpogostejše težave v svetu slepote in slabovidnosti

Pred časom smo o slepih in slabovidnih na našem portalu pripravili članek Slepi in slabovidni so nam pokazali kako oni vidijo Maribor. Povedali so nam katere so njihove najpogostejše težave v svetu slepote in slabovidnosti.

»Največja težava je seveda orientacija, da sploh veš kam greš. Doma se znajdeš, čim si izven domačega okolja je problem. Potem so tukaj ovire kot so pločniki, stopnice, ceste, semaforji, kolesarska stojala, reklamni panoji, luknje na cestah in podobno,« nam Dejan Goršek opiše težave. Več težav, ki so jih navedli, najdete TUKAJ.

Z Goranom in Borutom smo se sprehodili po mestu. Moramo priznati, da nas je njihova samozavest in sproščenost precej presenetila. 

Na članek so se odzvali tudi v Mestni občini Maribor, kjer so nam dejali, da se trudijo za izboljšanje enakih možnosti vseh invalidov v Mariboru. Njihov odziv lahko preberete TUKAJ.