Beseda leta 2021 je postala PCT. Zmagovalna beseda je na izboru ZRC SAZU prejela največ glasov, tesno na drugem mestu ji je sledila beseda voda, na tretjem mestu pa proticepilec. Hkrati so razglasili tudi kretnjo leta, ki je prav tako postala PCT. Za pesem leta pa je bila razglašena pesem Dragice Šteh z naslovom Čas.

Glasovanje za besedo leta je bilo odprto od 3. januarja do danes opoldne, ko so razglasili besedo, ki je najbolj zaznamovala minulo leto, ob njej pa še kretnjo leta. Do sobote pa so lahko pesniško navdahnjeni oddali tudi pesem leta, ki je morala vsebovati vse nominirane besede, ki jih je izbrala strokovna komisija, sestavljena iz predstavnikov ZRC SAZU, portala MMC kot medijskega partnerja in Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Te so bile dolgi kovid, komunikacija, kronometer, PCT, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik, stroka, voda. Deseterici kandidatk so dodali še Delovo besedo leta odlok.

Med neologizmi je komisija v sestavi Kozma Ahačič, Marijan Dović, Slavko Jerič, Simona Klemenčič, Gregor Pobežin, Petra Svoljšak, Valerija Škof in Agata Tomažič za najbolj posrečeno omembo ocenila besedo koronijec – za pripadnika generacije, rojene v koroni.

Izbor za besedo je predstavila Simona Klemenčič, ki je spomnila, da besedo leta v Sloveniji izbiramo že šesto leto. Letos so prejeli 250 različnih predlogov, ki pa so tematizirali večinoma epidemijo. Zelo malo je bilo okoljskih in športnih besed, nekaj več je bilo političnih. Skupno so do danes prejeli 4138 glasov.