V Murski Soboti bodo danes ob 15. uri pokopali upokojenega evangeličanskega duhovnika in častnega škofa Gezo Ernišo. Pred tem bo v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah ob 12. uri pogrebna slovesnost, ob 13. uri pa še žalna slovesnost. Udeležil se je bo tudi predsednik republike Borut Pahor in nagovoril zbrane.

Darovi v dobrodelne namene

Kot je za STA povedal škof evangeličanske cerkve Leon Novak, se bodo slovesnosti udeležili tudi škofje oziroma njihovi predstavniki iz več držav, sicer pa so jim ob smrti Erniše izrekli sožalje številni predstavniki cerkvenega in posvetnega življenja.

Svojci pokojnega Erniše so cvetje, vence in sveče odklonili, darove pa je mogoče nameniti v dobrodelne namene. Namenili jih bodo za negovalni oddelek Splošne bolnišnice Murska Sobota, cerkveno občino Moravske Toplice in sklad Evangeličanskega lista.

Erniša je umrl 1. junija v 71. letu po dolgotrajni hospitalizaciji. Bil je prvi evangeličanski škof na Slovenskem, to funkcijo je opravljal 18 let do leta 2013. Po umiku s funkcije škofa je dobil naziv častni škof slovenske evangeličanske cerkve.

Evangeličanska cerkev je v sodelovanju z občino Moravske Toplice v spomin na Ernišo odprla elektronsko žalno knjigo, vanjo se bo mogoče vpisati vsaj še teden dni.

STA