Uprava za varno hrano potrošnike poziva k previdnosti pri nakupovanju izdelkov družbe Ferrero oz. k spremljanju objav glede odpoklicanih izdelkov. Svetujejo jim, naj nekaterih Kinder proizvodov ne zaužijejo, temveč vrnejo na mesto nakupa oziroma jih zavržejo.

Vsaj 6 izdelkov ni varnih za konzumiranje

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila o odpoklicu vseh proizvodov, proizvedenih v belgijskem obratu, obveščena v petek preko evropskega sistema hitrega obveščanja, pa tudi od zastopnika Ferrera za Slovenijo in Hrvaško. Že naslednji dan so začeli aktivno preverjati, ali se odpoklici izvajajo učinkovito ter ali so bile identificirane vse distribucijske poti v Slovenijo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Omenjeni proizvodi so bili v Slovenijo distribuirani tudi preko drugih podjetij Ferrera, in sicer Ferrero Nemčija, Ferrero Francija, Ferrero Poljska in Ferrero Luksemburg. Kot so pojasnili, so omenjena podjetja živila praviloma distribuirala v eno trgovsko verigo. Podatke o odpoklicanih proizvodih sproti posodabljajo na spletni strani uprave med obvestili za potrošnike kot tudi na prodajnih mestih oz. spletnih straneh posameznih trgovskih verig.

Pri proizvodih Kinder Surprise, ki se oz. so se prodajali samostojno oz. v drugih pakiranjih po več kosov, je, kot so izpostavili, treba preveriti mesto proizvodnje, ki je navedeno na sami embalaži. Potrošnikom svetujejo, da podatke o odpoklicanih proizvodih, vključno z EAN kodami, preverijo na spletni strani uprave oz. pri trgovcih.

Potrošnikom svetujejo, da v primeru nakupa Kinder proizvodov Kinder surprise T6, Kinder happy moments, Kinder mini mix peluche T133g (polnjene igračke), Kinder surprise maxi 100g, Kinder schokobons in Kinder mini eggs, teh ne zaužijejo temveč vrnejo na mesto nakupa oz. zavržejo.

Nikar jih ne podarjajte kot darila za veliko noč

Obvestilo je prav tako izdal NIJZ, ki je zapisal, da je zaradi morebitne prisotnosti salmonele izdano razširjeno opozorilo o odpoklicu Kinder izdelkov. “Če ste kupili katerega od teh izdelkov, ga ne zaužijte in ne podarjajte kot darila za veliko noč,” so ob tem opozorili.

Simptomi okužbe s salmonelo pri otrocih (slabost in bruhanje, trebušni krči, driska) so v večini primerov blagi in jih je mogoče obvladati doma. Če se pri vašem otroku pojavijo bolj zaskrbljujoči simptomi, kot so močna driska, driska s krvjo, močno bruhanje, visoka temperatura ali močan glavobol, takoj poiščite zdravniško pomoč,” so še zapisali.

O okužbah s salmonelo, ki naj bi bile povezane s čokoladnimi izdelki italijanske skupine Ferrero, so v preteklih dneh poročali predvsem iz Velike Britanije, pa tudi iz nekaterih drugih držav na severu Evrope. Prizadeti so predvsem otroci v starosti do deset let, od katerih jih nenavadno velik delež potreboval hospitalizacijo.