Poslanka Mateja Udovč je danes tudi uradno podala izstopno izjavo iz poslanske skupine SMC. Kot je pojasnila Udovčeva, ki je svoj izstop iz poslanske skupine napovedala že ob prestopu iz stranke SMC v stranko Naša Dežela, bo svoje delo nadaljevala kot nepovezana poslanka, odločala pa se bo “državotvorno, po lastni vesti in presoji”.

Zamenjala jo bo Mojca Žnidarič ali Gregor Perič

V izjavi za javnost je zapisala, da je od izstopa iz stranke SMC uredila vse nujne organizacijske, logistične in vsebinske zadeve ter bo nemoteno nadaljevala svoje delo kot poslanka DZ. Ob tem je še zatrdila, da bo njeno delo usmerjeno v prihodnost, za katero po njenih navedbah v stranki Naša dežela razvijajo drugačno povezovalno in vsebinsko politiko, ki bo predstavljala “alternativo trenutni razdeljeni slovenski družbi in politični situaciji”.

Poslanska skupina SMC je sicer v preteklem tednu v DZ že vložila predlog sklepa o razrešitvi Mateje Udovč z mesta predsednice odbora za gospodarstvo ter podpredsednice odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. V poslanski skupini SMC so kot zamenjavo za Udovčevo, ki je sredi meseca izstopila iz stranke SMC, predlagali Mojco Žnidarič in Gregorja Periča, kar je DZ na glasovanju tudi potrdil.

Naša dežela je sicer zunajparlamentarna stranka, ki jo vodi Aleksandra Pivec, nekdanja kmetijska ministrica in nekdanja predsednica DeSUS.