Vlada je na dopisni seji potrdila spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, ki se nanašajo na javni potniški promet. Na seji je prav tako skrajšala veljavnost testov na novi koronavirus ob vstopu v državo. S ponedeljkom se bo iz deset na sedem dni skrajšala tudi karantena na domu za tiste, ki so vanjo napoteni ob prihodu v državo.

V javnem potniškem prometu odslej omejeno število potnikov

S spremembami odloka je vlada določila pogoje uporabe javnega prevoza potnikov v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so po dopisni seji vlade sporočili z vladnega urada za komuniciranje. Med drugim bo treba v avtobusih mestnega potniškega prometa ter na vlakih označiti stojišča, med stoječimi potniki bo moral biti najmanj en meter razdalje.

Število potnikov bo omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom. Uporabljajo se lahko tudi stojišča, če imajo avtobusi namenske prostore zanje, vendar mora biti razdalja med potniki na stojiščih najmanj en meter, biti morajo tudi primerno označena.

Pri javnih linijskih prevozih, posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih bo število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom. V avtobusih mestnega linijskega prevoza potnikov, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča, vendar mora biti razdalja med potniki na stojiščih najmanj en meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena. Pri prevozih potnikov bo potrebno vstopati pri sprednjih vratih, preostala vrata avtobusa so namenjena izključno izstopu potnikov, navaja odlok.

Pri prevozih potnikov bo potrebno vstopati pri sprednjih vratih, preostala vrata avtobusa so namenjena izključno izstopu potnikov, navaja odlok.

V javnem prevozu oseb v železniškem prometu je število potnikov omejeno na število sedišč. V potniških vagonih, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča, a mora biti tudi v tem primeru razdalja med potniki na stojiščih najmanj en meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Tudi ta stojišča morajo biti primerno označena.

Pri posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih potnikov, ki se izvajajo z vozili za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg vozniškega sedeža, bo medtem lahko največ šest potnikov, pri čemer mora biti sedež desno od voznika prost.

Odlok bo začel veljati v ponedeljek, s čimer se izvajalcem prevoza potnikov omogoči primeren čas za označitev stojišč, so še dodali v vladnem uradu za komuniciranje.

PCR test ne bo smel biti starejši od 48 ur, hitri antigenski test pa ne starejši od 24 ur

Vlada je na današnji dopisni seji prav tako skrajšala veljavnost testov na novi koronavirus ob vstopu v državo. Od ponedeljka test PCR ne bo smel biti starejši od 48 ur, hitri antigenski test pa ne starejši od 24 ur. Skrajšanje karantene z deset na sedem dni bo veljalo tudi za tiste, ki bodo vanjo napoteni ob prihodu v državo.

Pravila bodo torej takšna, kot že veljajo za osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi pri izvajanju dejavnosti v Sloveniji.

Kdor bo želel v Slovenijo od ponedeljka brez karantene vstopiti s predložitvijo negativnega izvida testa na novi koronavirus, bo lahko predložil izvid testa PCR, pri katerem od odvzema brisa ni minilo več kot 48 ur. Pri hitrem antigenskem testu pa se bo veljavnost skrajšala na 24 ur od odvzema brisa, so sporočili z vlade. Pravila bodo torej takšna, kot že veljajo za osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi pri izvajanju dejavnosti v Sloveniji.

Pravila glede cepljenja proti covidu-19 in prebolelosti pri vstopu v državo se medtem ne spreminjajo.

Skrajšanje karantene iz deset na sedem dni

Se bo pa s ponedeljkom z deset na sedem dni skrajšala tudi karantena na domu za tiste, ki so vanjo napoteni ob prihodu v državo. Pri predčasni prekinitvi karantene ni sprememb. Oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, jo lahko predčasno prekine z negativnim testom PCR. Testiranje se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno.

Obenem je vlada odpravila strožje pogoje vstopa in karantene, ki so veljali za prihode iz nekaterih južnoafriških držav zaradi različice omikron. Prav tako ni več seznama teh tveganih držav, poroča STA.