Strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je na današnji izredni seji soglasno sprejel sklep, s katerim predlagajo uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19. Tako odločitev so sprejeli “zaradi interesa in trpljenja” vseh covidnih in necovidnih bolnikov, ki traja dve leti in mu ni videti konca, je UKC Ljubljana odločitev sveta pojasnil na Twitterju.

Strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sestavljajo strokovni direktorji klinik, vodi pa ga strokovna direktorica Jadranka Buturović Ponikvar.

Pozivi k uvedbi obveznega cepljenja se v zdravniških vrstah v zadnjem času stopnjujejo. K uvedbi obveznega cepljenja so tako pozvali v Slovenskem zdravniškem društvu. K razmisleku o takšni odločitvi je večkrat pozvala tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović. Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je medtem pojasnila, da v skupini podpirajo uvedbo obveznega cepljenja za starejše od 50 let, poroča STA.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na petkovi novinarski konferenci ob zaključku akcije Dnevi cepljenja izrazil veselje, da so se odprle razprave o obveznem cepljenju in pogoju preboleli, cepljeni (PC) oz. o bodočem statusu necepljenih v družbi. Kot meni, bo družba glede tega morala zavzeti stališče, pri tem pa moramo biti po njegovih besedah kar se da enotni.