Kolegij epidemiologov NIJZ je predlagal skrajšanje trajanja karantene na sedem dni, je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Napovedal je, da bo vlada o tem predlogu odločala predvidoma še ta teden, veljati pa naj bi začel v začetku prihodnjega. Po predlogu bi se karantena zaključila brez PCR-testiranja, razširili pa bi tudi nabor izjem.

Kot je na vladni novinarski konferenci pojasnil Poklukar, so predlog kolegija epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prejeli v torek. Epidemiologi predlagajo, da se odrejena karantena skrajša na sedem dni, zaključila pa bi se brez PCR-testiranja. Epidemiologi namreč ugotavljajo, da se okužbe v 94,6 odstotka primerih izkažejo znotraj sedmih dni, zato bi se karantena lahko zaključila brez dodatnega testa.

Izjeme tudi prebolevniki v zadnjih 45 dneh

Poleg tega bi razširili nabor izjem, ki jim ob tveganem stiku ne bi bilo treba v karanteno. Poleg cepljenih s poživitvenim odmerkom bi med izjeme uvrstili še prebolevnike, ki so bili predhodno cepljeni, in tiste, ki so covid-19 preboleli v zadnjih 45 dneh.

Poklukar je povedal, da na ministrstvu pripravljajo spremembe odloka, s katerimi bi skrajšali trajanje karantene. Vlada jih bo predvidoma obravnavala še ta teden, uveljavljeni pa naj bi bili v ponedeljek.

O morebitnih drugih ukrepih za omejevanje širjenja novega koronavirusa pa je Poklukar povedal, da moramo biti glede na napovedano hitrost širjenja koronavirusne različice omikron pripravljeni na vse. Tako bodo s strokovno svetovalno skupino poskusili sprejeti najbolj optimalne ukrepe. Ob tem ima po Poklukarjevih besedah svetovalna skupina “na mizi vse, od zapiranja države do pogoja PC+”. Gre za predlog, ki ga je v minulih dneh predstavila vodja skupine Mateja Logar in po katerem bi imeli dostop do določenih dejavnosti le preboleli ali cepljeni, ki bi bili hkrati testirani.

Ob tem je minister še poudaril, da strokovna skupina ukrepe pretresa v luči zasedenosti in hitrosti polnjenja enot intenzivne terapije.