Novinarski sindikati RTVS bodo v ponedeljek stavkali. Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je napovedal, da “bodo informativne oddaje prvega programa krajše, vodstvo pa bo zagotovilo, da pri tem ne bo kršena pravica do obveščenosti”. Dnevnoinformativne vsebine naj bi bile okrnjene med 14. in 23. uro.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTVS je sicer zavrnil navedbe generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, da bo zaradi ponedeljkove stavke okrnjen informativni program TVS. Očita mu, da je nepooblaščeno posegel v določanje oblike stavke in da zavaja glede pogajanj.

Vodja pogajalske skupine stavkovnega odbora novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Alenka Potočnik je v izjavi za medije dejala, da sindikalna stran ni prekinila pogajanj, kot trdi generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough. Še vedno namreč čakajo na vabilo na naslednji sestanek, ki ga mora sklicati delodajalska stran.

Razmere v informativnem programu TVS iz dneva v dan slabše

Ker napredka ni ne pri pogajanjih, ne pri ureditvi alarmantnih razmer, predvsem v informativnem programu Televizija Slovenija (TVS), se je stavkovni odbor odločil za nadaljevanje stavkovnih aktivnosti, o čemer so seznanili tudi vodstvo RTVS, je dejala Potočnikova. “Stavko smo napovedali že 13. maja, začeli 23. maja in je nismo preklicali, zato generalni direktor zavaja, da smo v času pogajanj napovedali stavko,” je dodala.

Sporočilo generalnega direktorja o ponedeljkovem skrajšanju informativnih oddaj prvega programa TVS je njegova odločitev, je dejala članica pogajalske skupine Ksenija Horvat in dodala, da “nima zakonske podlage, da odreja vsebino programa”, saj je oblika stavke v izključni pristojnosti stavkajočih. “Zavzemamo se za neokrnjen, neskrajšan program, direktor pa za izredne razmere,” je dejala.

Generalni direktor je v zvezi s ponedeljkovimi stavkovnimi aktivnostmi izdal navodilo, da naj enote pripravijo sezname stavkajočih, ker bo to podlaga za neizplačilo njihovih plač. “Njegovo rožljanje z disciplinskimi in odškodninskimi sankcijami delavcem, ki bi dejansko pri opravljanju svojih delovnih obveznosti spoštovali stavkovna navodila, je nezakonito,” je dejala Potočnikova.

Generalni direktor želi s temi grožnjami zaposlene odvrniti od stavke, meni vodja stavkovnega odbora Helena Milinković, ki napoveduje, da bo v primeru uresničitve te grožnje plače zaposlenim pokril sindikat. Stavkovni odbor, ki šteje 180 članov, pa bo zoper vodstvo podal prijavo na delovnopravno sodišče, “ker so kazensko odgovorni za preprečevanje in oviranje stavke,” je dodala Horvatova.

Razmere v informativnem programu TVS so iz dneva v dan slabše, je opozorila Milinkovićeva, “zaradi toksične klime” je odšlo že okrog 30 zaposlenih, vse več jih je zaradi “nečloveških pritiskov” na bolniški zaradi izgorelosti.

K novim zaposlitvam generalnega direktorja v novinarskih sindikatih in aktivih pozivajo že več mesecev. “Če bi imel iskrene namene urediti razmere v uredništvih, je imel za to vse možnosti in prav gotovo ne potrebuje našega dovoljenja za nadomestne zaposlitve po odhodu številnih sodelavcev,” je dejala Potočnikova.

V ponedeljek bo javni shod za javni RTV pred državnim zborom, saj od DZ zahtevajo, “naj reši, kar se še rešiti dan, preden bo prepozno”.

STA