Slovenski regionalno razvojni sklad je zaprl javni razpis za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za starejše od 55 let na področju digitalnih kompetenc za leto 2022. Prijavitelji na razpis so po vsej državi že v prvem roku presegli razpoložljiva sredstva.

Bona ne bo mogoče vnovčiti brez izobraževanja

Zaprtje javnega razpisa, objavljenega 20. maja, je sklad objavil v uradnem listu na osnovi soglasja službe vlade za digitalno preobrazbo.

Udeležba na tovrstnem izobraževanju je v skladu z zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti za starejše od 55 let pogoj, da bodo lahko koristili digitalni bon za nakup računalniške opreme. Vreden je 150 evrov.

Prvi rok za oddajo vlog za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj se je iztekel 10. junija, že takrat pa so prijave v vseh regijah presegle razpoložljiva sredstva.

Skupno je bilo na voljo 750.000 evrov sredstev, prijavitelji pa so zaprosili za 2,94 milijona evrov.

Na službi vlade za digitalno preobrazbo sicer pripravljajo novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Zdaj je večina denarja predvidena za nakup tehnološke opreme, z novelo pa bodo poskušali to spremeniti in zagotoviti več denarja za tečaje osnovnih digitalnih veščin, je sredi junija povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Ministrica ukrep ostro kritizira

Na podlagi trenutnega zakona so osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje digitalne bone prejeli že sredi junija, in sicer v obliki dobroimetja v informacijskem sistemu Finančne uprave RS. Po opravljenem brezplačnem izobraževanju bodo boni na voljo tudi starejšim od 55 let. A zakon zagotavlja denar za izvedbo tečajev za le 5000 starejših, kar se zdi ministrici veliko premalo.

STA