DZ je zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 sprejel v ponedeljek. Državni svet se je danes odrekel možnosti izglasovanja odložilnega veta, poslanci pa so nato s 46 glasovi za in 19 proti odločili, da ga ni mogoče izpodbijati na referendumu. S tem se zagotavlja pravna podlaga, da bo mogoče zakon hitreje uveljaviti.

Vrednost ukrepov je 280 milijonov evrov

Vrednost ukrepov v novem protikoronskem zakonu je 280 milijonov evrov. Med drugim prinaša nove solidarnostne dodatke, odškodninsko odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19, podaljšanje koriščenja turističnih bonov in neizrabljenega dopusta ter povračilo stroškov hitrih testov delodajalcem. Začasno tudi zvišuje zgornjo mejo uvrščanja zdravnikov in zobozdravnikov v plačne razrede.

Proti sklepu, da na zakon ni mogoče razpisati referenduma, so glasovali poslanci LMŠ, SAB, SD, Levice in NP. “Vladna koalicija že spet jemlje državljanom pravico do referenduma,” je opozoril Boštjan Koražija (Levica) in tudi Vojko Starović (SAB) je menil, da gre za grobo zlorabo namena in pravne ureditve referenduma. “Koga se bojite?,” pa je vprašala Lidija Divjak Mirnik (LMŠ).

Solidarnostni dodatek za upokojence in podaljšanje turističnih bonov

Staroviću se sicer zdi kar nekaj rešitev iz zakona koristnih, med njimi je izpostavil solidarnostni dodatek za upokojence in podaljšanje veljavnosti turističnih bonov. A po drugi strani je v njem kar nekaj povsem neprimernih določb, je dejal in omenil možnost uvrščanja zdravnikov v višji plačni razred.

Vlada se za dimno zaveso covida-19 loteva zadev, ki za reševanje epidemije in zdravstvene krize niso ne nujne ne potrebne,” je dejal Starović. Dejan Židan (SD) je zakon opisal z besedami priboljški, klientelizem in podtaknjenci, Jani Möderndorfer (LMŠ) pa je dejal, da si vladajoča koalicija z njim kupuje volilne glasove. “Gre za darilni paket ljudem, misleč, da je nekaj najbolj normalnega, da se le deli,” je dejal.

Poslanci koalicije so menili, da mora biti zakon čim prej uveljavljen, da bodo lahko ukrepi čim prej prišli do ljudi, katerim so namenjeni. “Vsak dan odlašanja bi bil odveč,” je dejala Tadeja Šuštar Zalar (NSi). Enakega mnenja so v poslanski skupini DeSUS, katere član Robert Polnar je dejal, da zakon vsebuje več kot 40 različnih ukrepov, še posebej pomemben se mu zdi solidarnostni dodatek za upokojence v skupni vrednosti 80 milijonov evrov.