Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja Ministrstvo za kmetijstvo, je stala 42,23 evra, kar je enako ob prejšnjem popisu. Tokrat so prvič ločeno spremljali tudi cene košaric sadja in zelenjave.

Slika je simbolična

Najcenejša košarica je tokrat stala 41,14, kar je 90 centov manj od najcenejše košarice ob prejšnjem popisu 10. novembra, najdražja pa se je pocenila za 50 centov na 45,55 evra, kažejo podatki, ki so bili objavljeni na spletni strani ministrstva Naša super hrana.

Trgovec z najcenejšo košarico je Lidl, najdražja je ponovno v Hoferju. Lidlu so sledili Tuš (41,25 evra), Eurospin (41,65 evra), Spar (41,76 evra), Mercator (41,98 evra) in Hofer.

Največja razlika med redno in akcijsko ceno košarice je znašala 2,25 evra. Od prvega in šestega popisa se je najbolj znižala povprečna cena svinjskega mesa (skoraj 30 odstotkov), sledijo cene sira (skoraj 24 odstotkov), moke (8,21 odstotka), kruha (7,76 odstotka, govedine (4,38 odstotka) in testenin (4 odstotke).

Košarica sadja in zelenjave

Tokrat so prvič tudi ločeno analizirali cene košarice sadja in zelenjave. V to košarico so vključili banane, jabolka, mandarine, limone, zamrznjene gozdne sadeže, orehe, krompir, korenje, zmrznjen grah, kislo zelje, solato ledenko in cvetačo.

Povprečna cena te košarice znaša 32,34 evra, razlika med najdražjo in najcenejšo sadno zelenjavno košarico pa znaša 8,01 evra. Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo sta sadje in zelenjava po večini slovenskega porekla, z izjemo tistega, ki ga ni mogoče gojiti pri nas.