Po nižinah nas ob jutrih že več dni zapored pozdravlja sonce. Danes pa so nas zraven sonca pričakale še najnižje jutranje temperature v letošnji zimi. Zaslužen je bil temperaturni obrat, ki je poskrbel, da se je najhujši mraz iz hribov in gora preselil v nižine. Kako pa bo z vremenom v prihodnjih dneh? Nas res čaka otoplitev ali bodo mrzla jutra še nekaj časa stalnica?

Višje dnevne temperature

Po poročanju 24ur bo temperaturni obrat bo še izrazitejši, saj bo višine preplavil občutno toplejši zrak, po nižinah pa se bo ob odsotnosti izrazitejših vetrov začela pojavljati megla, ki bo lahko predvsem v Ljubljanski kotlini vztrajala večino dneva. Tam, kjer megle ne bo, pa bo za ta čas zelo toplo. V petek, ko se bo nad nami zadrževal najtoplejši zrak, bodo lahko temperature lokalno presegle 15 stopinj Celzija.

V Kočevju izmerili kar minus 15 stopinj Celzij

Veter, ki je v preteklih dneh preprečeval izrazitejše ohlajanje, se je v pretekli noči v večjem delu Slovenije povsem polegel in marsikje smo se danes zbudili v najhladnejše jutro te zime. Po podatkih Arsa je bilo ob šesti uri najhladneje v Iskrbi pri Kočevju, kjer so izmerili –14,2 stopinje Celzija. Med nižje ležečim kraji po mrazu izstopajo še Logatec z –13,7, Kočevje z –11,5 in Ravne na Koroškem z –10,4 stopinjami Celzija.

Tudi v večjih mestih smo zjutraj beležili najnižje temperature v letošnji zimi. V Murski Soboti so izmerili –6, v Ljubljani in Mariboru –7, v Novem mestu in Kranju –8, v Celju in Črnomlju pa –9 stopinj Celzija. Pod ledišče se je živo srebro spustilo tudi v večjem delu Primorske, malo nad ničlo je bilo zaradi šibke burje le v Vipavski dolini in na Obali.

V nižine se vrača megla

Po podatkih Agencije RS za okolje nas danes čaka pretežno jasno vreme. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki bo proti večeru ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 6 °C, na Goriškem in ob morju do 10 °C.
V Mariboru in okolici bo danes najvišja dnevna temperatura 4 stopinje Celzija.

V soboto in nedeljo bo pretežno jasno, po nekaterih nižinah v notranjosti bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost. Ob koncu tedna vreme po nižinah ne bo več tako idilično, saj se bo spet začela pojavljati megla. Višje lege bo namreč preplavil občutno toplejši zrak, po nižinah pa se bo ob odsotnosti izrazitejših vetrov krepil temperaturni obrat.

V prihodnjem tednu trenutne napovedi kažejo na nadaljevanje suhega vremena. Temperature se bodo postopno vrnile v normalne okvire za ta čas.