Dosegel nas je prvi vročinski val, ki se bo stopnjeval iz dneva v dan. Na Štajerskem lahko temperature dosežejo tudi 34 stopinj Celzija. Vročina bi naj pri nas sicer v torek rahlo prepustila zaradi obrata vetra na severovzhodno smer.

Vročinski val bodo spremljale nevihte

Vročinski val bo po prvih informacijah vztrajal vsaj kak teden dni. Jutri bo sončno in vroče, pihal bo jugozahodni veter. Pozno popoldne in zvečer bo zlasti na severu možna kakšna nevihta. Jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne od 29 do 33 °C. Vročina se bo nato stopnjevala, najvišje temperature so napovedane v sredini prihodnjega tedna. V sredo so zaradi velike pregretosti ozračja napovedane nevihte, ki bodo lahko lokalno tudi hujše.

Italija v izredne razmere zaradi suše

Zahodna Evropa je medtem še naprej pod udarom junijskega vročinskega vala. Ta med drugim pesti Španijo, Francijo in Italijo. Slednja se sooča z vse hujšo sušo, zato so dežele na severu države vlado pozvale k razglasitvi izrednih razmer. Vročina povzroča številne gozdne požare in skrbi, da bo huda vročina v zgodnjem poletju postala običajna.

Vročina povzroča številne gozdne požare in skrbi, da bo huda vročina v zgodnjem poletju postala običajna.

V različnih delih Italije ni deževalo že približno štiri mesece. Minister za kmetijstvo Stefano Patuanelli je ta konec tedna že ocenil, da je razglasitev izrednih razmer neizogibna. V prihodnjih dneh v Rimu načrtujejo srečanje na najvišji ravni med deželami in vlado, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Reka Pad je na najnižji ravni v zadnjih 70 letih. Pomanjkanje vode ogroža pridelek v severnih italijanskih deželah Piemont, Lombardija in Emilija-Romanja.

V nekaterih območjih Italije je po ocenah tamkajšnjih kmetijskih strokovnjakov pridelek manjši za polovico. Prizadeta je tudi mlekarska industrija. Zaradi neobičajne vročine in pomanjkanja krme italijanske krave proizvedejo do 10 odstotkov manj mleka.

V Franciji dosegajo tudi nove rekorde

Vroče je tudi v Španiji in Franciji. Visoke temperature ob koncu tedna so prinesle vrhunec junijskega vročinskega vala, kar je sicer v skladu z napovedmi znanstvenikov, da se bodo takšni pojavi zaradi globalnega segrevanja dogajali prej kot običajno.

V Združenem kraljestvu so že v petek zabeležili najbolj vroč dan v letu, saj so temperature v zgodnjih popoldanskih urah presegle 30 stopinj Celzija.

V priljubljenem francoskem obmorskem letovišču Biarritz na jugozahodu države so v soboto popoldne zabeležilo najvišjo temperaturo doslej, in sicer 42,9 stopinje Celzija. Za Španijo so za danes v nekaterih delih države napovedane temperature, ki bodo presegle 40 stopinj Celzija. Najvišje naj bi bile v Zaragozi, kjer pričakujejo, da se bo živo srebro povzpelo do 43 stopinj Celzija.

Vročinski valovi se začenjajo vedno hitreje zaradi podnebnih sprememb

Strokovnjaki opozarjajo, da so visoke temperature posledica zaskrbljujočih trendov podnebnih sprememb. “Zaradi podnebnih sprememb se vročinski valovi začnejo prej,” je dejala tiskovna predstavnica Svetovne meteorološke organizacije v Ženevi Clare Nullis.

To, čemur smo priča danes, je na žalost napoved prihodnosti, če se bodo koncentracije toplogrednih plinov v ozračju še naprej povečevale in višale globalno segrevanje v primerjavi s predindustrijsko ravnijo za dve stopinji Celzija,” je dodala po poročanju STA.