Veste, kaj se dogaja, ko v življenjski nevarnosti kličete na 112? Na vaš klic se ne odzove le reševalno vozilo, pozivnik na pomoč k vam pošlje tudi najbližjega prvega posredovalca. Več preberite TUKAJ.

»Namen prvih posredovalcev je pomoč pri življenje-ogrožujočih stanjih predvsem na lokacijah, kjer je dostopni čas prihoda reševalnega vozila dolg. Študije namreč kažejo, da je pri srčnem zastoju za preživetje najbolj pomembno čimprejšnje izvajanje temeljnih postopkov oživljanja in uporaba AED, česar pa se popolni laiki (svojci, mimoidoči) premalokrat lotijo, večinoma zaradi strahu in neznanja,« nam je povedal Dejan Rogelj iz Društva prvih posredovalcev Slovenije.

Prepoved posredovanja prvih posredovalcev

A trenutno stanje s koronavirusom je spremenilo tudi to. Od včeraj, 13. marca, pa do preklica s strani ReCO Maribor, prostovoljni gasilci ne bodo aktivirani kot prvi posredovalci pri srčnih zastojih. Takšno priporočilo je bilo na ReCO podano s strani NIJZ in ministerstva za zdravje, zaradi povečanega epidemiološkega tveganja z okužbo COVID-19 in zajezitev le tega.

Poslužujte se defibrilatorjev

»Zato vse krajane naprošamo da se v primeru srčnega zastoja poslužujejo dveh defibrilatorjev ki sta nameščena eden pri gasilskem domu in drugi pri zdravstvenem domu. Upamo da bo epidemija čimprej minila in da bomo lahko spet čimprej pomagali vsem našim krajanom, ki bodo našo pomoč potrebovali,« so med drugim zapisali v PGD Lovrenc na Pohorju.