Konferenca SD se bo danes izrekla o vstopu v vlado, potrjevali bodo koalicijsko pogodbo in ministrske kandidate stranke. Socialnim demokratom bo glede na izkupiček koalicijskih pogajanj v novi vladi pripadlo vodenje štirih resorjev.

Na čelo ministrstva za zunanje in evropske zadeve se bo tako po pričakovanjih zavihtela predsednica SD Tanja Fajon, kandidat SD za ministra za gospodarstvo, turizem in šport je dolgoletni vodja poslancev SD Matjaž Han, kandidatka za pravosodno ministrico podpredsednica stranke Dominika Švarc Pipan, na mesto ministra za kohezijo in regionalni razvoj predlagajo Aleksandra Jevška.

Socialne demokrate ob potrjevanju ministrskih kandidatov čaka še potrjevanje koalicijske pogodbe, ki jo je sicer trojček strank Gibanje Svoboda, SD in Levica že uskladil in parafiral, v torek je pričakovati tudi podpis pogodbe.

V teh dneh pa teče tudi drug del formalnih procesov oblikovanja nove vlade. Poslanci morajo namreč do tega petka ustanoviti poslanske skupine in izvoliti vodje poslanskih skupin, s katerimi bo nato predsednik Pahor lahko opravil formalna posvetovanja o novem mandatarju. Večina vodij poslanskih skupin je že znana, izvršilni odbor SDS pa bo o kandidatu za vodjo poslanske skupine odločal danes. Prva tako naj bi odločili o svojem kandidatu za podpredsednika DZ.

Sicer pa je pričakovati, da bo po posvetu z vodji poslanskih skupin večinska podpora izkazana Golobu. Pahor je že napovedal, da bi ime mandatarskega kandidata v DZ lahko poslal 23. maja, poslanci pa bi tako lahko o kandidatu za mandatarja glasovali že prihodnjo sredo.
STA