Pravoslavni verniki danes obeležujejo t. i. badnji dan, ob polnoči pa božič, s katerim praznujejo dan Jezusovega rojstva. Letos bodo verniki božič praznovali ob upoštevanju vseh ukrepov, ki veljajo za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom.

V cerkvah bodo preverjali izpolnjevanje PCT pogoja

Kot je povedal paroh Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani Borislav Livopoljac za STA bodo med drugim v cerkvah preverjali izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljen ali testiran (PCT).

Osrednja liturgija v ljubljanski pravoslavni cerkvi bo na sam božič, v petek ob 8.30.

V običajnih razmerah v pravoslavnih cerkvah dan pred božičem posvetijo in razdelijo badnjake oziroma slamo in hrastove veje. Te verniki odnesejo domov, jih zažgejo ter v družinskem krogu in molitvi pričakajo božič. Ker se na posvetitvi običajno zbere veliko ljudi, so se letos iz preventivnih razlogov odločili, da posvetitev ne bo potekala v navzočnosti vernikov, ampak bodo lahko ti posvečeni badnjak čez dan prevzeli v cerkvi, je pojasnil Livopoljac.

Del pravoslavnih vernikov božič praznuje pozneje od katoliških in evangeličanskih, saj še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim koledarjem zaostaja 13 dni. Božič tako praznujejo 7. januarja. Na omenjeni praznik se pripravljajo s šesttedenskim postom, ki se končuje danes in je namenjen predvsem notranji pripravi na rojstvo odrešenika.

Istočasno z verniki Srbske pravoslavne cerkve božič 7. januarja praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.

Kristjani praznujejo praznik treh kraljev

Večji del kristjanov pa na današnji dan praznuje praznik svetih treh kraljev oz. Gospodovega razglašenja – po zapisih v Svetem pismu naj bi trije kraljevi odposlanci prišli v Betlehem preverit, ali se je res rodil odrešenik. Pri tem je učenjake vodila zvezda. V Svetem pismu število učenjakov, ki jih je poslal Herod, ni navedeno, Matejev evangelij navaja le, da so novorojenemu detetu prinesli troje daril, in sicer zlato, kadilo in miro. Od tod izvira sklep, da so bili darovalci trije, iz legend pa izhajajo tudi njihova imena – Gašper, Miha in Boltežar.

Na predvečer praznika je v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata tudi napišejo začetnice imen treh kraljev, skupaj z letnico novega leta, denimo 20 + G + M + B + 22.

V svete tri kralje so oblečeni tudi trikraljevski koledniki, ki obiskujejo domove, prepevajo voščilne obredne pesmi in nad hiše kličejo blagoslov. Med drugim bodo danes kolednike Misijonskega središča Slovenije sprejeli predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša in predsednik DZ Igor Zorčič. V nekaterih državah je praznik svetih treh kraljev dela prost dan, med drugim v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem.