Napovedal je, da bodo ukrepe pretresali v tem tednu in iskali najboljše rešitve za zdravstvo in za družbo na sploh.

Bo karantena krajša?

Če ukrepi niso družbeno sprejemljivi, ostanejo črka na papirju in ne dosežejo svojega namena, je o možnih ukrepih za preprečevanje širjenja koronavirusne različice omikron še povedal Poklukar.

Po zadnjih podatkih so v Sloveniji doslej s sekvenciranjem potrdili 324 primerov okužbe z različico omikron in še 2335 sumov na okužbo s to različico, je navedel.

Ker je po njegovih podatkih povprečna dolžina inkubacijske dobe pri novi različici 2,5 dni, je epidemiologom zastavil vprašanje, če je možno karanteno v primeru okužbe prekiniti po petih dneh ob negativnem izvidu testa na okužbo s koronavirusom. V prihodnjih dneh minister zaradi omenjene različice namreč pričakuje porast okužb in posledično tudi odrejenih karanten, kar bi na različnih področjih, ne le v zdravstvu, lahko vodilo v izpad delovnih procesov zaradi pomanjkanja zaposlenih.

V prihodnjih dneh minister zaradi omenjene različice namreč pričakuje porast okužb in posledično tudi odrejenih karanten, kar bi na različnih področjih, ne le v zdravstvu, lahko vodilo v izpad delovnih procesov zaradi pomanjkanja zaposlenih.

Čeprav iz tujine prihajajo različne informacije o novi različici, tudi, da ta povzroča manj hospitalizacij kot različica delta, Poklukar opozarja, da so marsikje v tujini zaradi visoke precepljenosti nov val okužb pričakali z manj zasedenimi bolnišničnimi kapacitetami. V Sloveniji pa se na današnji dan na intenzivnih oddelkih zdravi 173 covidnih bolnikov, kar predstavlja dve tretjini maksimalne zasedenosti intenzivnih oddelkov v četrtem valu epidemije covida-19.

Na vprašanje o možnosti uvedbe obveznega cepljenja in pogoja preboleli, cepljeni (PC) je odgovoril, da čaka na usmeritve stroke. “Ko jih bomo dobili, bomo z drugimi deli družbi pretresali, če je to mogoče implementirati,” je dodal.

Kaj pa obvezno cepljenje?

Epidemiološki kolegij Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je sicer prejšnji teden že tretjič razpravljal o obveznem cepljenju proti covidu-19 in ponovno potrdil stališče, da trenutno ne more podpreti njegove uvedbe, saj še ni načrta implementacije. Po veljavnem zakonu o nalezljivih boleznih bi minister za zdravje cepljenje proti covidu-19 lahko uvrstil na seznam obveznih cepljenj na predlog NIJZ.

Kot kaže, epidemiologi NIJZ niso naklonjeni niti uvedbi pogoja PC. “V trenutnem stanju, ko so vsi napori namenjeni obvladovanju širjenja virusa, po našem mnenju ostaja testiranje pomembno. Z vidika omejevanja širjenja okužb poudarjamo pomen po prosto dostopnem samotestiranju za celotno prebivalstvo,” so minuli teden sporočili za STA. O pogoju so z ministrom govorili na sestanku 23. decembra lani.

STA