Vlada danes razpravlja o morebitnih novih ukrepih. Kljub temu, da so številke dosežene, pa se lahko zgodi da se vlada še ne bo odločila za razglasitev epidemije.

Bilo je le vprašanje časa, kdaj bomo izpolnili vse pogoje za prehod v rdečo fazo in s tem vnovično razglasitev epidemije. Prvi pogoj, to je okuženost na 100 tisoč prebivalcev, je presežena že nekaj dni, preseženo je tudi število hospitaliziranih.  Predvidena meja je bila 250 hospitaliziranih oseb in 50 oseb na intenzivni negi. Včeraj, 17. oktobra, je bilo v bolnišnici 256 oseb, od tega jih 49 potrebuje intenzivno nego. Se pravi, da manjka le še en pacient na intenzivni negi več, da bodo izpolnjeni vsi pogoji.

Zaprtje trgovskih centrov, hotelov, salonov, šola na daljavo in omejitev gibanja

A vlada je v četrtek ob sprejemu novih ukrepov, uporabila že nekatere, ki so bili sicer predvideni v prvem rdečem paketu. Ostalo je le še zaprtje trgovskih centrov. Drugi paket, ki je bil predviden ob 300 hospitaliziranih je: šola na daljavo za vse, posebni sloti za starejše, zaprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, zaprtje hotelov, splošna prepoved vseh prireditev, zaprtje športnih objektov za amaterje za individualne športe ter športno dejavnost otrok in mladostnikov ter omejitev gibanja med 22.30 in 5. uro.

Omejitev gibanja med občinami in izhodov razen nujnih izjem, zaprtje javnega prometa in vrtcev

3. paket, predviden kadar bi bilo v bolnišnici 360 pacientov in bi jih od tega 60 potrebovalo intenzivno zdravljenje pa zajema omejitev gibanja med občinami, zaprtje vrtcev, zaprtje javnega prometa, zaprtje meja razen za tovorni promet in nujne prehode, omejitev izhodov razen nujnih izjem, zapiranje posameznih gospodarskih dejavnosti.

Krizni del vlade skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje danes pregleduje učinke dosedanjih ukrepov in razmišlja o potrebnosti morebitnih novih. “Četudi bi Slovenija v nedeljo izpolnila zastavljeno mejo za razglasitev epidemije, to še ne pomeni, da se bo to avtomatično zgodilo,” je za STA povedal Jelko Kacin.

Danes sprejetja novih ukrepov ne gre pričakovati

Po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, bodo na današnjem srečanju pregledali trenutno stanje in opravili razmislek o tem, katere ukrepe, če sploh katere, bi bilo treba uvesti in kdaj. Ker pa gre za posvetovalni organ, ki le pripravlja delovno gradivo, v nedeljo sprejetja novih ukrepov ne gre pričakovati, je dejal.

 Četudi bi Slovenija v nedeljo izpolnila zastavljeno mejo za razglasitev epidemije, to še ne pomeni, da se bo to avtomatično zgodilo.