Vlada se je tako odločila zaradi pričakovanih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen. Dodatne motnje se Evropi obetajo na trgu energentov, potem ko je Ukrajina za danes napovedala ustavitev tranzita tretjine ruskega plina v Evropo.

Maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih od danes ne sme preseči 1,560 evra za liter, najvišja dovoljena cena za liter dizla pa je 1,668 evra. Najvišjo veleprodajno ceno neosvinčenega 95-oktanskega bencina je vlada na torkovi dopisni seji določila pri 1,540 evra. Za liter dizla je cena v veleprodaji regulirana pri 1,648 evra.

Ukrep bo trajal tri mesece, do vključno 10. avgusta.

Uredba o določitvi cen določenih naftnih derivatov po navedbah vlade podjetjem nalaga, da zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene drobnoprodajne in veleprodajne cene naftnih derivatov ne smejo prenehati prodajati blaga. Vlada pa bo zato po izteku ukrepa, za čas njegovega trajanja določila primerno nadomestilo podjetjem, katerim ta ukrep povzroča občutno škodo.

Odločitev o vnovični regulaciji cen pogonskih goriv je vlada sprejela dan po tem, ko je ob rekordnih cenah goriv v zadnjih dneh regulacijo napovedal najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Robert Golob.

Ukrajina je medtem v torek sporočila, da bo danes zaradi višje sile primorana ustaviti dobavo plina preko plinovoda v regiji Lugansk, po katerem dnevno pošlje 32,6 milijona kubičnih metrov oz. tretjino vsega ruskega plina v Evropo.