Kot neuradno poroča portal 24ur.com, naj bi na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) že pred meseci spisali kazensko ovadbo zoper ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri nabavi zaščitne opreme. NPU ovadbe še ni poslal Specializiranemu državnemu tožilstvu.

V ovadbi naj bi po neuradnih informacijah pomoč pri zlorabi uradnega položaja očitali tudi Andreji Potočnik, ki je sicer zaposlena v kabinetu gospodarskega ministra, in dobavitelju medicinskih ventilatorjev, direktorju družbe Geneplanet diagnostika Marku Bitencu.

Na specializiranem državnem tožilstvu, ki vodi in usmerja preiskavo nabave zaščitne opreme, so prejšnji teden za 24ur.com sporočili, da ovadbe še niso prejeli, policija pa da je v preteklih mesecih opravljala popis prilog.

“Če sta bila na dan hišnih preiskav junija 2020, Počivalšek in Potočnikova osumljena kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, pa se je po opravljeni kriminalistični preiskavi in pregledu vse zasežene dokumentacije in analizi dokazov to spremenilo. Zdaj sta po naših neuradnih informacijah osumljena zlorabe uradnega položaja oziroma pomoči pri tem dejanju,” piše 24ur.com. Tako naj bi kršil člene, ki določajo, da morajo javna naročila, četudi gre za epidemijo, zagotavljati gospodarno in učinkovito porabo javnih oziroma proračunskih sredstev. Zakon o javnih uslužbencih prav tako zavezuje uradnike, da morajo gospodarno porabljati javna sredstva.

Počivalšek pravi, da dokumenta ne pozna

Počivalšek se je na neuradne informacije odzval na twitterju. “Končno! Naj se že preišče, kaj se je dogajalo. Za mene me ne skrbi. To je del politike,” je zapisal ter dodal, da dokumenta ne pozna in da je vse skupaj “za lase privlečeno”.

Po opravljenih preiskavah se je spremenila višina domnevne protipravne premoženjske koristi, ki znaša 1,7 milijona evrov. Šlo naj bi za razliko med prodajno in nabavno ceno za 90 ventilatorjev, saj podjetje ni dobavilo predvidenih 220 ventilatorjev, ampak le 90.

Po mnenju NPU naj bi minister s svojim ravnanjem družbi Geneplanet diagnostika pridobil nezakonito premoženjsko korist v tem znesku.

Počivalšek in Potočnikova naj bi družbi zagotovila tudi boljši položaj in pogoje glede izplačila celotnega avansa kot tudi glede zahtevane višine bančne garancije kot vsem ostalim dobaviteljem, s katerimi je Zavod za blagovne rezerve sklepal pogodbe o nabavi zaščitne opreme.

Kriminalisti so prid delu imeli kar nekaj ovir

Portal 24ur.com je sicer že poročal o težavah, s katerimi so se pri svojem delu srečevali kriminalisti. Med drugim so morali ministrov zaseženi telefon poslati v Nemčijo, kjer so ga strokovnjaki odklenili, saj je Počivalšek podal napačno geslo za odklepanje. Enako so morali storiti tudi z zaseženim telefonom Marka Bitenca. Celotna procedura obeh telefonov je stala okoli štiri tisoč evrov.

 Zakaj traja postopek tako dolgo?

Kljub temu, da je bila ovadba spisana, še ni prispela do Specializiranega državnega tožilstva (SDT). Kot poroča novičarski portal s SDT sporočili, da so bila izvršena vsa opravila, povezana z usmeritvami državnega tožilstva.

“V mesecu aprilu 2022 je državna tožilka Policiji na podlagi Uredbe o sodelovanju državnega tožilstva, Policije in drugih pristojnih organov podala dodatne pisne usmeritve, da naj, v kolikor s popisovanjem prilog še niso zaključili, v roku 15 dni posredujejo končno odločitev z do takrat popisanimi prilogami, preostale priloge pa skupaj s popisom le-teh posredujejo v roku 30 dni,” so za 24ur.com pred kratkim sporočili iz SDT.