Ministrstva morajo do torka pregledati vse zaposlitve, premestitve in napredovanja od 1. 1. 2020 do 1. junija letos. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa za ta teden napoveduje predstavitev interventnega zakona na področju zdravstva.

Novi zdravstveni minister takoj zavihal rokave

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan pa je v petek napovedal, da bodo do srede pripravili napovedani predlog interventnega zakona, preko koalicije pa nato sprožili ustrezne postopke v državnem zboru. Za ta teden je napovedal tudi sestanek z vsemi deležniki na primarni ravni zdravstva in zdravstvene nege. Predloge, ki so vezani na interventni zakon, bodo kasneje predstavili na novinarski konferenci.

Kakšni pa naj bi bili ukrepi za primarno zdravstvo? “Videti je treba, kaj lahko izpeljemo takoj. Želimo imeti konkretne rešitve s časovnicami in mislim, da bomo najpozneje v dveh tednih to tudi imeli,” je minister dejal ob napovedi sestanka z družinskimi zdravniki, medicinskimi sestrami in ZZZS-jem.

Po poročanju medijev je ministrstvo za gospodarstvo že pripravilo analizo podražitev pri nas in ukrepov, ki jih za preprečevanje draginje sprejemajo v drugih državah, z njo pa bo seznanilo predsednika vlade. Ta teden bi bi bilo lahko tako že znano kaj več o tem, kako se bo vlada lotila te problematike.

Po pričakovanjih se bo vlada sestala tudi na redni seji.

Pregled zaposlitev na ministrstvih

Vlada je na svoji prvi seji sprejela tudi sklep, po katerem morajo ministrstva do torka pripraviti pregled vseh zaposlitev od 1. januarja 2020 do dneva zaprisege Golobove vlade. Obdobje sicer zajema tudi čas vlade pod vodstvom Marjana Šarca, saj bo po Golobovih besedah zajeto obdobje med drugim pokazalo, kakšni vzorci zaposlovanja, napredovanja in nameščanja kadrov so bili uporabljeni ob koncu Šarčeve vlade in kakšni v vladi pod vodstvom Janeza Janše. “To je najbolj transparenten način prikaza tega, ali je prišlo do odstopanj od ustaljenih norm,” je prepričan.

Golobova ministrska ekipa je v DZ zaprisegla minulo sredo, člani vlade pa so v preteklem tednu tudi že prevzeli posle od svojih predhodnikov.

Vlada se je že sestala na dveh sejah in odločala tudi na eni dopisni seji, na katerih je potegnila svoje prve kadrovske poteze, med drugim so imenovali državne sekretarje v kabinetu predsednika vlade in na posameznih resorjih. Člani vlade so med drugim imenovali tudi novo vodstvo policije, direktorja Sove, Ukoma ter svoje predstavnike v svetu NIJZ in NLZOH, zamenjali so tudi nadzornike v Elesu, Borzenu, SODO in DRI.