Obveznost nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorih bo odpravljena, je vlada odločila na dopisni seji. Maske bodo še vedno obvezne v zdravstvu in nastanitvah socialnega varstva. Odločitev bo predvidoma še danes objavljena v uradnem listu, veljati bo začela jutri. Nošnja mask bo v zaprtih prostorih po novem zgolj priporočena.

Vlada je določila je tudi prenehanje ukrepa vzdrževanja medosebne razdalje in prenehanje ukrepa izpolnjevanja pogoja PCT v zavodih za prestajanje kazni zapora in prevzgojnih domovih.

Predlog je podala strokovna skupina za covid-19, v kateri so tak korak predvideli, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zaradi covida-19 zdravilo manj kot 35 bolnikov. Ta kriterij je izpolnjen več dni.

Infektologinja Bojana Beović in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek sta zaščitne maske sicer izpostavila kot enega ključnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19. Po njuni oceni bi bila slika v preteklih valovih epidemije brez mask veliko slabša.