Slovenija

Lani največ samostojnih podjetnikov doslej

Uredništvo , 31.05.22 ob 13:13

Številka je presegla sto tisoč.

Lani največ samostojnih podjetnikov doslej

Število samostojnih podjetnikov se povečuje. Lani jih je bilo v registru 106 tisoč, kar je sedem odstotkov več kot leto pred tem. Gre za “preporod” podjetništva, ugotavljajo na Ajpesu. Ob začetku epidemije so se namreč soočali z dramatičnim povečevanjem izbrisov iz registra, dokler se stanje ni stabiliziralo, tudi zaradi državnih pomoči v obliki temeljnega dohodka. Še nikoli ni bilo toliko samostojnih podjetnikov kot lani, dobrih 106.000, poroča portal MMC RTV Slovenija. Direktorica Ajpesa Mojca Kunšek za omenjeni portal: “Lahko govorimo pravzaprav celo o podjetniškem preporodu, kar pa je precej drugače, kot je bilo leta 2020”.

In trend se nadaljuje tudi letos. Prvič se je zgodilo tudi, da je število tako imenovanih normirancev oziroma pavšalistov višje kot samostojnih podjetnikov. Normirancev je 55 tisoč ali 17 odstotkov več kot leto prej. “To po drugi strani seveda pomeni, da je to zelo privlačen vstop v podjetništvo,” je dejala Kunšek.

Očitno gre za privlačen vstop v podjetništvo in hkrati z nizko in enostavno obdavčitvijo. Poleg tega ne oddajo letnih poročil. Druga polovica, okoli 51 tisoč, ki dobiček ugotavljajo na podlagi računovodskih izkazov, pa je lani dosegla 435 milijonov evrov dobička ali dobro tretjino več kot leto pred tem.

In v katerih dejavnostih so bili najuspešnejši? “Družbe v gradbeništvu, predelovalne dejavnosti, trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil ter promet in skladiščenje, pa tudi gostinstvo,” je naštela direktorica Ajpesa.

Podjetniki uspešno poslujejo tudi letos, v prvih štirih mesecih so se prilivi povečali za četrtino, vsota neporavnanih obveznosti pa se giblje okoli 27 milijonov in je višja kot v povprečju lani, vendar občutno nižja kot pred dvema letoma, še navaja portal MMC RTV Slovenija.