Kot so sporočili iz Wolta, so potrošniki v slabih dveh letih prek njihove platforme v Sloveniji najraje naročali hamburgerje, takšnih naročil je bilo 39 odstotkov. Hamburgerje najpogosteje in najraje naročajo ob petkih, priljubljen pa je v času kosila med 11. in 13. uro in v času večerij med 17. in 19. uro. Hamburgerji so bolj priljubljeni pozimi, saj so naročila trikrat večja kot poleti.

V Mariboru 26 restavracij ponuja burgerje

V Sloveniji so najbolj priljubljeni hamburger s sirom, klasični hamburger in piščančji. Potrošniki imajo najraje srednje pečeno meso, zanj se je odločilo približno tri četrtine, sledi dobro pečeno meso, ki si ga je naročila okoli petina vse, medtem pa je zelo malo takšnih, ki si privoščijo srednje surovo meso. Največ restavracij, ki ponujajo hamburgerje, je v Ljubljani (50), sledijo Maribor (26), Koper (13), Kranj (devete) in Celje (pet).

Pomembnost okusov

Pri hamburgerju je po pojasnilih Wolta izjemno pomembna prava kombinacija kislosti, slanosti, sladkosti, svežine in maščobe. Pri tem pridejo v ospredje dodatki – pomembno je torej, kako se izberejo in kako se kombinirajo. Med najbolj priljubljenimi v Sloveniji so slanina, sir nacho in jajca, medtem ko se pogosto kakšne dodatke iz hamburgerjev tudi umakne, predvsem zelenjava. Med temi se najdejo kumarice, solata, paradižnik in čebula.

Pri Woltu si vsak drug potrošnik, ki naroči hamburger, zraven privošči še klasični krompirček. V zadnjem letu se vse več ljudi odloča tudi za sladki krompirček. V vzponu so veganske različice hamburgerjev, vse več ljudi naroča tudi hamburgerje z natrgano govedino in svinjino.

V Sloveniji 500 ponudnikov hrane

Wolt, ustanovljen leta 2014, deluje v 23 državah in 150 mestih, kjer dostavlja hrano iz več kot 300.000 restavracij z več kot 60.000 dostavljavci. V Sloveniji deluje od septembra 2019 in je prisoten v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Celju in Kopru, uporabniki pa lahko izbirajo med 500 ponudniki hrane.

STA