Nedavno je javnost, predvsem pa prebivalce Središča ob Dravi in Brežic, razburil sklep Vlade Republike Slovenije, da se za potrebe nastanitve vlagateljev namere in prosilcev za mednarodno zaščito v skladu z Zakonom o mednarodni zaščiti na območju bivših mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi, v objektih oz. zemljiščih, s katerimi razpolaga Republika Slovenija, organizira izpostavi azilnega doma.

Prebivalci Središča ob Dravi, Svetega Tomaža in Ormoža so zaradi nestrinjanja z vladno odločitvijo o vzpostavitvi začasne izpostave azilnega doma zbrali 3500 podpisov občanov vseh treh občin, župana Ormoža Danijel Vrbnjak in Središča ob Dravi Toni Jelovica pa sta jo vložila na komisijo DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

PREBERITE ŠE: FOTO in VIDEO: Protestniki v Središču ob Dravi zaustavili ministra in njegovo spremstvo

Občani so sicer tudi že večkrat protestno zaprli ceste v središču občine, občini Središče ob Dravi in Brežice pa sta zoper vlado že sprožili upravni spor. V njem predlagata, da upravno sodišče izda začasno odredbo, da se izvrševanje sklepa vlade o lokacijah azilnega doma začasno zadrži.

Zakaj ravno tu?

Kot za Maribor24.si pojasnjuje Tina Kuruc, višja svetovalka Urada vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov, sta bila kriterija za izbiro lokacij migracijski tokovi in oddaljenost od strnjenih naselij: »Vprašanje nezakonitih migracij je tema, ki zadeva celo Evropo in ni omejena samo na področje Republike Slovenije. Slovenija je zaradi svoje geografske lege na eni od poti, na tako imenovani južni balkanski poti. Slovenija je še vedno tranzitna država in lansko leto je bilo nastanjenih v kapacitetah urada skoraj 60000 oseb, okoli 80 odstotkov vseh migrantov pa je po podatkih policije vstopilo v Sloveniji v občini Brežice«.

Trenutno je v azilnem domu na Viču nastanjenih 397 oseb, v Izpostavi azilnega doma v Logatcu 272 oseb, v Izpostavi azilnega doma na Kotnikovi ulici v Ljubljani pa 83 oseb in po besedah Kuruc ni potrebe po vzpostavitvi novih izpostav.

»V lanskem letu so bili kritični trije poletni meseci in za take primere je vlada vzpostavila Izpostavi azilnega doma, ki sta začasnega in prehodnega značaja. V primeru, da bodo vse kapacitete zapolnjene do maksimalne možne mere, se bodo organizirale nove izpostave,« je za nas dejala Kuruc. 

Kapacitete razširjene do maksimalne možne mere

Kapaciteta azilnega doma na Viču se je sicer povečala iz 203 na 710. Iz izpostave azilnega doma v Logatcu so se na privatne zasebne nastanitve preselili državljani Ukrajine in je sedaj kapaciteta 400, kapaciteta na Kotnikovi ulici pa je 90

»Torej obstoječe kapacitete so se razširile do maksimalne možne mere. Trenutno drugih izpostav azilnega doma nimamo predvidenih

Kaj pa na uradu pravijo o protestih in izražanjih nestrinjanja s sklepom vlade? »Ljudje so na protestih izrazili svoje nestrinjanje v zvezi z vzpostavitvijo novih dveh izpostav azilnega doma, vendar se je v preteklosti pokazalo ob različnih migrantskih valovih, kot na primer iz Bosne in Hercegovine, Kosova, leta 2015 iz Sirije in nazadnje iz Ukrajine, da smo Slovenci zelo strpni, sočutni in pripravljeni pomagati, zato verjamemo, da se bodo zadeve umirile,« pravi Kuruc in doda, da bo v kapacitetah azilnega doma za varnost, ki je bil najbolj izpostavljen pomislek lokalnih prebivalcev in županov, poskrbela varnostna služba, v okolici pa policija, pri tem pa si urad želi sodelovanja z lokalno skupnostjo, saj je »komunikacija, sodelovanje ter pripravljenost prisluhniti lokalni skupnosti način dela urada tudi v preteklosti«.