Danes je na območju nekdanjega mejnega prehoda Središče ob Dravi potekal delovni obisk ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja in generalnega direktorja policije na območju PU Maribor Senada Jušića z županom Občine Središče ob Dravi.

Po sestanku z županom in izjavi za medije so jezni občani poskušali zaustaviti ministra. Uspelo mu je sicer priti mimo, njegovo spremstvo pa je ostalo zadaj. Po dobrih desetih minutah so se protestniki razkropili, ministrovo spremstvo pa je lahko nadaljevalo pot. 

Ocena varnosti na tem območju sicer dobra

Varnostne razmere na tem območju je minister Poklukar sicer ocenil kot dobre. »Je pa res, da se je v zadnjih treh mesecih tukaj nekoliko povečalo število nezakonitih prehodov državne meje, vendar so te številke v primerjavi z Občino Brežice oziroma s Policijsko upravo Novo mesto bistveno nižje,« je še dodal. 

Letos je bilo nezakonitih prehodov po njegovih besedah zaenkrat 300, kar je 200 odstotno povečanje glede na lani.

Glavna tihotapska pot je po besedah ministra namreč še vedno na območju PU Novo mesto, vendar se tudi na tem območju že odpira nova. »Slovenska policija oziroma Policijska uprava Maribor je v temu delu zelo učinkovita, razbita je bila tudi tihotapska združba. Vendar je tu še vedno koridor nezakonitih prehodov državne meje naprej v Avstrijo in seveda dalje v Nemčijo.«

Minister je še dejal, da se je v zadnjem času povečalo nezakonito število prihodov državljanov Sirije, Afganistana in Turčije. Večina teh pa odhaja v ciljno destinacijo tako Avstrijo kot Nemčijo. »Zato je ta pot na tem delu Slovenije še toliko bolj zanimiva za nezakonite prehode tujcev in pa seveda za same tihotapce,« dodaja.

Policija bo še naprej skrbela za varnost

Na delovnem sestanku pa je bilo govora seveda tudi o postavitvi azilnega doma. Minister je bil že ob prihodu na sestanek deležen protesta, drugi, v katerem so mu protestniki zaprli pot, pa se je zgodil ob odhodu z ogleda lokacije azilnega doma. »Seveda sem kot član vlade bil deležen tudi protesta, kar je na nek način popolnoma razumljivo. Razumem njihovo stisko in protest in seveda še enkrat zagotavljam, da bomo s slovensko policijo na tem območju zagotovili vso varnost vsem prebivalcem,« je po sestanku dejal minister. 

[[image_1_article_65072]]

K temu je prikimal tudi generalni direktor policije Senad Jušić: »Z vso odgovornostjo zagotavljam, da bo slovenska policija izvedla vse potrebne ukrepe, da se bodo občanke in občani počutili varno«. Ob tem je dodal, da bo lokacija ustrezno ograjena. »Seveda bo zagotovljena tudi ustrezna koncentracija policistov glede na oceno tveganja. Vse v smislu preprečevanja čezmejne kriminalitete in obvladovanja sekundarnih migracij,« je še dodal. 

Stališč glede azilnega doma niso zbližali

Da si azilnega doma tu ne želijo je dejal tudi župan Središča ob Dravi Toni Jelovica. »Tema današnjega pogovora je bila varnost. Glede azilnega doma, je stališče občinskega sveta in pa zbora občanov jasno. To pomeni, da si azilnega doma ne želimo,« je dejal Jelovica.

Postopki za gradnjo azilnega doma v tem trenutku potekajo, po besedah ministra pa naj bi ta sprejel največ 150 oseb, ki bi bile tu nastanjene le začasno.

Stališč glede azilnega doma z županom in občani niso zbližali, je dejal Poklukar, ki je bil sicer s pogovori zadovoljen. »Vesel sem, da je na tem delu Slovenije stanje na področju varnosti dobro, da slovenska policija izvaja svoje delo in svoje poslanstvo zelo dobro. In seveda vesel sem tudi, da sva se z županom vseeno dogovorila, da nadaljujemo dialog, kar se tiče varnosti,« pravi minister.

Glede časovnice, kdaj naj bi ob mejnem prehodu Središče ob Dravi začeli nameščati kontejnerje za potrebe azila, ni želel govoriti. »Postopki v tem trenutku potekajo, za to je pristojen urad za oskrbo in integracijo migrantov. Jaz sem pristojen za red v državi in poudarjam, da bo slovenska policija varnost zagotovila,« je dodal.

Občina Središče ob Dravi že vložila upravni spor 

Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti bo sicer v petek obravnavala peticijo proti postavitvi azilnega doma na območju mejnega prehoda Središče ob Dravi. Prebivalci Središča ob Dravi, Svetega Tomaža in Ormoža so zaradi nestrinjanja z vladno odločitvijo o vzpostavitvi začasne izpostave azilnega doma zbrali 3500 podpisov občanov vseh treh občin, župana Ormoža Danijel Vrbnjak in Središča ob Dravi Toni Jelovica pa sta jo vložila na komisijo DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

[[image_2_article_65072]]

Občani so sicer že večkrat protestno zaprli ceste v središču občine, občini Središče ob Dravi in Brežice, kjer naj bi tudi postavili začasno izpostavo azilnega doma, pa sta zoper vlado že sprožili upravni spor. V njem občini predlagata, da upravno sodišče izda začasno odredbo, da se izvrševanje sklepa vlade o lokacijah azilnega doma začasno zadrži.

Kot je danes dejal župan Središča ob Dravi, odgovora na upravni spor še niso prejeli, so pa prepričani, da jim bo sodišče ugodilo. »Občina je sprožila upravni spor, to pomeni, dali smo upravni spor preko odvetnika, tam smo tudi zaprosili za začasno odredbo in pričakujemo, da bo sodišče odločilo v našo korist. To pomeni, da tega azilnega doma v Središču ob Dravi ne bo,« je dejal župan.