Vlada je v sredo sprejela nov odlok o začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom, skladno s katerim bodo v osmih regijah (goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski) od ponedeljka do vključno 25. aprila med 7. in 19. uro lahko ob spoštovanju higienskih navodil odprti vrtovi in terase gostinskih lokalov.
Omogočena bo zgolj sedeča postrežba ob upoštevanju 1,5-metrske razdalje med ljudmi in trimetrske razdalje med robovi miz. Za eno mizo bodo lahko sedele največ štiri osebe, tudi iz različnih gospodinjstev.
Prav tako bo zaradi ukinitve omejitve nočnega gibanja v vseh regijah omogočen osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, brez časovne omejitve. Podaljšujejo se tudi vse izjeme, ki so veljale že v do zdaj veljavnem odloku o začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom.
Gostinci v zaprtih regijah nezadovoljni
Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc meni, da bo odpiranje gostinskih vrtov in teras vneslo nekaj dodatnega optimizma med ljudi. Je pa danes na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 tako gostincem kot potrošnikom položil na srce, da upoštevajo navodila in pogoje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter tudi nadalje spoštujejo veljavne ukrepe. “Kaj bo po enem tednu, je odvisno od vseh nas in tega, koliko smo se pripravljeni držati navodil NIJZ,” je poudaril.
Za ponedeljek načrtovano odpiranje vrtov in teras v nekaterih regijah pa gostincev ne zadovoljuje. Kot so danes v sporočilu za javnost spomnili v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije, je panoga zaprta že vse od 19. oktobra lani, povzročena škoda pa je bistveno večja od tiste, ki bi nastala, če bi gostinci delali ob doslednem spoštovanju ukrepov in nadzoru.
Od vlade in gospodarskega ministra sindikat zahteva, da se panoga zažene v celoti. Opozarjajo namreč, da terase ob slabem in hladnem vremenu ne bodo imele gostov, poleg tega pa vsi subjekti niti nimajo vrtov in teras.
Zajc je sicer na novinarski konferenci zatrdil, da o odpiranju gostinskih lokalov po italijanskem vzoru (kjer je ob spoštovanju določenih pogojev dovoljena strežba tudi v zaprtih prostorih prostorih lokalov) na vladi (še) niso razmišljali. “Kar se tiče italijanskega modela, bomo videli, ali je potrebna kakšna sprememba v prihodnje,” je dejal.
“Delavci so popolnoma izviseli”
“Če se gostilne in hoteli odpirajo za politiko, za poslovne sestanke, za športne prireditve, naj se odprejo za vse! Če je dovoljeno druženje in sestankovanje politiki in biznisu, zahtevamo, da se omogoči normalno življenje tudi nam, državljankam in državljanom,” so medtem zapisali v sindikatu.
Izpostavili so tudi, da morajo delavci za preživetja delati. “Če ne želite razumeti, jim pokrijte ves dosedanji izpad dohodka in zagotovite 100-odstotno nadomestilo plače,” so poudarili in dodali, da so vladni odloki povzročili nepopravljivo škodo.
Ogorčeni so, da so v interventnem zakonu, ki je v pripravi, ponovno izviseli delavci. “In to ti delavci, ki so primorani biti doma zaradi odločitve vlade in že sedem mesecev prejemajo le 80-odstotno nadomestilo plače! Njihov položaj je vse težji, vse več je stisk in bitke za preživetje,” opozarjajo v sindikatu.
Predloga interventnega zakona za pomoč gostinstvu in turizmu, ki ga je Zajc predstavil v ponedeljek, v sindikatu še niso prejeli, vlado in gospodarskega ministra pa pozivajo k sprejetju ukrepa 100-odstotnega nadomestila plač delavcem, ki jim je prepovedano delati.
STA