Kot je poudarila Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, »podjetja otežene razmere premagujejo s prilagajanjem in inovativnostjo, a potrebujejo dodatno pomoč države.« Kmetijskim in živilskim podjetjem je bila med koronakrizo sicer namenjena državna pomoč, ki je po njenih besedah dobrodošla, vendar predstavlja zgolj kratkoročno rešitev.
Inovativni pristopi za hitrejše okrevanje
Kot dodaja, je veliko podjetij vlagalo s pomočjo posojil, ki jih je potrebno odplačevati, izpad potrošnje pa je na drugi strani povzročil tudi velik upad prihodkov. Zaradi negotovih razmer dobavitelji ne vedo, kdaj in če sploh bodo terjatve do odjemalcev lahko poplačane. Zagorčeva izpostavlja tudi posledice dviga minimalne plače in t. i. pojava uravnilovke, ko bo minimalna plača dosegla višino ostalih plač v podjetju. Po njenem namreč ne gre zgolj za zvišanje stroškov dela, ampak tudi storitev, ki se bodo tega prilagodile. Ob tem zaključuje, da bo k hitrejšemu okrevanju podjetij pripomogla inovativnost. »Podjetja, ki so pred največjimi izzivi, verjetno razmišljajo ravno o tem, kako prilagoditi prodajne kanale in kakšne proizvode razvijati, da se bodo še bolj približala potrošnikom,« napoveduje.