Po jutranjem močnem potresu v Zagrebu in okolici so se v Avstriji spet okrepili pozivi k zaprtju Nuklearne elektrarne Krško (Nek), ki sicer deluje normalno. Politiki so znova opozorili, da Nek predstavlja veliko varnostno tveganje in da se njegova življenjska doba izteka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

“Tokrat se je morda res vse dobro izšlo, ampak kaj pa naslednjič,” je za medije dejal koroški deželni glavar Peter Kaiser (SPÖ). Poudaril je, da prehod na alternativne vire energije srednje- in dolgoročno gledano nima alternativ.

Namestnik štajerskega deželnega glavarja Anton Lang (SPÖ) in njegova strankarska kolegica Ursula Lackner sta opozorila, da je bil Nek grajen za 40 let delovanja, zato ga bo treba v vsakem primeru zapreti do leta 2023.

Po mnenju štajerske političarke iz vrst Zelenih Sandre Krautwaschl je današnji potres še en dokaz, kako nevaren je lahko Nek. “Potres bi moral biti opozorilni znak za Slovenijo, da je čas za zaustavitev in zaprtje krške jedrske elektrarne,” pa je dodal poslanec FPÖ Walter Rauch.

Vsi so se obenem strinjali, da je treba opustiti načrte o gradnji drugega bloka Neka. Odločnejše nasprotovanje Neku je bilo pri severnih sosedih nazadnje zaznati prav avgusta lani, ko je tedanji premier Marjan Šarec dejal, da je treba vse napore usmeriti v izgradnjo drugega bloka.

Hrvaško je potres z magnitudo 5,3 in žariščem sedem kilometrov severno od Zagreba stresel davi ob 6.24. Čutiti ga je bilo tudi v Sloveniji. Žarišče potresa je bilo 10 kilometrov pod zemeljskim površjem.

Ni bilo vplivov na delovanje

Osebje Neka je po potresu preventivno pregledalo sisteme in opremo elektrarne. Ugotovili so, da zaradi potresa ni bilo odstopanj ali drugih vplivov na delovanje in opremo, vse v Neku pa deluje normalno, je sporočila Uprava RS za jedrsko varnost.

STA

Morda vas zanima tudi:

Nuklearka Krško: Se Černobil lahko ponovi tudi pri nas?