Na Inštitutu 8. marec povedo: »Harvey Weinstein je bil v ponedeljek zjutraj po lokalnem času spoznan za krivega kriminalnega spolnega dejanja in posilstva. Njegova obsodba je pomemben simbolni mejnik na področju spolnega nadlegovanja in nasilja. Porota je verjela ženskam.« Hkrati poudarijo, da sodba ne pomeni konca spolnega nadlegovanja in nasilja, saj se slednje dogaja povsod okoli nas, kjer so dragi sodni procesi nezamisljivi.

160 pričevanj spolnega nasilja

»V Inštitutu 8. marec smo v sklopu kampanje #jaztudi prejeli več kot 160 pričevanj spolnega nadlegovanja in nasilja. Pričevanja so nam poslale najrazličnejše osebe. Najmlajša je bila stara 16 let, najstarejša 64,« opomnijo in nadaljujejo: »Pred več kot enim letom smo po sporni razsodbi koprskega sodišča, ki je storilca oprostilo, ker je žrtev spala, zagnali peticijo za redefinicijo dejanja posilstva. Podpora ministrice za pravosodje se je v vsem tem času kazala samo v nabiranju političnih točk — redefinicije še vedno ni.«

Boj se nadaljuje

Tako dodajo, da s pomembnim delom nadaljujejo, saj se bodo 7. marca s kolektivom Improške odpravili po Sloveniji ter v Kopru, Mariboru in Ljubljani brali pričevanja kampanje #jazudi. »Spolno nadlegovanja in nasilje se ne konča pri filmskih zvezdnicah, konča se pri vsakemu izmed nas,« opozorijo.

Tudi na našem portalu smo nedavno z direktorico Inštituta 8. marec opravili manjši intervju ter se poglobili v tematiko posilstva v Sloveniji. Več o tem lahko preberete v članku Temna resničnost posilstev v Sloveniji.

Direktorica Inštituta 8. marec je takrat predstavila nekaj značilnosti pričevanj ter pozvala k spremembi zakonodaje.

»Pričevanja kažejo, da se spolno nadlegovanje in nasilje zelo pogosto pojavljata v varnih prostorih, tam, kjer tega ne bi pričakovali. Doma, v šolskih učilnicah in zdravniških ambulantah … Med storilci pa so inštruktorji matematike, učitelji, sorodniki … Pričevanja razkrivajo tudi molk ljudi, ki vedo, da se to dogaja, a ostajajo tiho, zamahnejo z roko, češ, to ni nič takega, ali pa samo pogledajo stran. Pričevanja, ki jih dobivamo, opozarjajo na razširjenost spolnega nadlegovanja in nasilja, a tudi na to, da izkušnje žrtev pogosto ostajajo neizrečene..Akcija #jaztudi tem osebno bolečim izkušnjam daje glas, žrtvam pa omogoča, da so slišane. A to je le eden izmed korakov. Zavedamo se, da sta spolno nadlegovanje in nasilje problem, ki ga je treba postaviti v širši družbeni kontekst, ga analizirati in se nanj odzvati,« pojasni Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec.