Mladi zdravniki so se odzvali na izjavo ministrice, ki je komentirala napoved stavke, objavili so tudi izpoved nekdanjega družinskega zdravnika.

Slika je simbolična

Mlade zdravnike je razburila nedavna izjava ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, ki je januarsko napoved stavke komentirala z besedami: “V vladi utemeljeno pričakujemo, da bodo zdravniki pozornost od višine svojih plač vendarle usmerili k bolnikom in jih končno postavili v ospredje. Čas je, da pozornost posvetijo ljudem oz. bolnikom, da bodo ti od višjih plač zdravnikov nekaj imeli. In to je pravočasna, skrbna obravnava.”

Razočarani so nad tem, da se neustrezna komunikacija vladnih funkcionarjev, uperjena v zdravnike, nadaljuje. Menijo, da gre za hujskanje javnosti proti zdravnikom.

“Ministrica očitno ni seznanjena s tem, kdo in kaj je središče našega dela – to je vedno bil in vedno bo pacient ter njegova dobrobit. Iz tega razloga zdravniki že vrsto let opozarjamo na pomanjkljivosti in napake v sistemu, za katere nismo ne odgovorni ne pristojni. Da pa bi lahko vsakodnevno našim bolnikom zagotovili najustreznejšo oskrbo, pričakujemo, želimo in zahtevamo urejen javni zdravstveni sistem,” so zapisali v izjavi za javnost.

Ministrico vabijo, da se jim pridruži na delovnem mestu

“Ostro zavračamo namigovanja politike, da smo zdravniki odgovorni za slab javnozdravstveni sistem in za neučinkovitost politike na tem področju v zadnjih letih in desetletjih. Sami namreč v tem sistemu že dolgo delamo preko vseh strokovnih in osebnih zmožnosti, z enim najnižjih številom zdravnikov na prebivalca v Evropi,” so še zapisali v odzivu.

Ministrico zato vabijo, da se jim v naslednjih dneh pridruži na njihovem delovišču. “Verjamemo, da se bo tako zavedla neustreznosti svoje izjave ter se za neprimerno komunikacijo in namigovanja tudi opravičila,” so še dodali.

Pismo nekdanjega družinskega zdravnika

Na svoji spletni strani so tudi objavili pismo, ki so ga prejeli od nekdanjega družinskega zdravnika. V pismu je neimenovani zdravnik, bivši specialist družinske medicine komentiral slabe razmere v slovenskem zdravstvu. Zapisal je, da je nekega meseca oddelal 296 ur, zaradi pomanjkanja zdravniškega kadra delal v 4 ambulantah in tudi jemal antidepresive ter imel panične napade na delovnem mestu.