V SD in Levici bodo pričakovano kot kandidata za mandatarja podprli prvaka Gibanja Svoboda Roberta Goloba, sta po posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju dejala vodja poslancev SD Jani Prednik in Levice Matej T. Vatovec.
Vodja poslancev SD Jani Prednik je po posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju poudaril, da so volivci na aprilskih državnozborskih volitvah jasno povedali, da si želijo sprememb, tudi na vrhu vlade.

S koalicijskimi pogajanji so Socialni demokrati po njegovih besedah zadovoljni, saj da so izpogajali “veliko socialdemokratskih vsebin”, nadeja se, da bodo po tej poti peljali celoten mandat.

Vodja poslanske skupine Levica Vatovec pa je predsedniku republike Pahorju sporočil, da je članstvo Levice na notranjem referendumu vodstvu stranke podelilo mandat za vstop v vlado Roberta Goloba, poslanci pa bodo tako na glasovanju, ki bo predvidoma v sredo, podprli Goloba kot kandidata za mandatarja.

Članstvo Levice je namreč v nedeljo ob polnoči zaključilo notranji referendum in po prvih neuradnih rezultatih glasovanja z 91,07 odstotka vodstvu stranke podelilo mandat za vstop v vlado.

Po prepričanju Vatovca je slednje velik mejnik za stranko, v novo vlado pa vstopajo s prepričanjem, da bodo uspeli doseči tisto, kar so ljudje zahtevali na volitvah; “oblikovati državo, ki bo imela več posluha za potrebe velike večine prebivalcev, graditi bomo začeli socialno pravično in solidarno prihodnost, ki ne bo pustila nikogar za sabo”. Levica bo pri tem delovala kot resen in stabilen partner, obljublja Vatovec.

Koalicijski trojček Gibanje Svoboda, SD in Levica bo po napovedih koalicijsko pogodbo, ki so jo že uskladili in parafirali, podpisal v torek.

STA