Včeraj je v Slovenijo iz romunskih Karpatov pripotoval ris. Gre za odraslega risjega samca in za devetega risa iz Romunije pri nas. Imena žival za zdaj še nima, izbrali ga bodo skupaj s Centrom o velikih zvereh Dina Pivka. Risa so začasno namestili v prilagoditveno oboro na Snežniku, kjer se bo prilagajal na novo okolje.

Novi ris je s 27 kilogrami eden največjih risov, kar so jih preselili v okviru projekta Life Lynx. Prvo mesto si deli z risom Trisom, ki so ga lani preselili v slovenske Alpe.

Merjenje risa (foto: Francesca Roseo, Life Lynx)

Lokacija obore ni javno znana

Partnerji projekta Life Lynx, ki pomaga reševati dinarsko-jugovzhodno alpsko populacijo risa pred izumrtjem, so povedali: “V času prilagajanja na svoje novo okolje bodo za risa skrbeli lovci iz lovišča s posebnim namenom Jelen. V tem času je pomembno, da risa ne vznemirjamo, saj gre za divjo žival, ki je zelo plašna. Lokacija obore ni javno znana, ljudi pa prosimo, da se ji ne približujejo. Okolico obore nadzorujemo tudi s kamerami in s pomočjo lokalnih lovcev ter inšpektorjev.”

Novega risa so v past ujeli 25. februarja letos na območju Tarcău v Romuniji. Ris je star okoli šest let, veterinarski pregled je potrdil, da je zdrav.

Iz transportnega boksa v oboro na Snežniku (foto: Valentin Vidojevič, Life Lynx)