Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, v.d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen in predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel danes predstavljajo člane nove posvetovalne skupine za covid-19, ki jo bo, kot je že znano, vodil Fafangel in bo po novem delovala v okviru NIJZ. Eržen je pred časom napovedal, da bo skupina sestavljena iz strokovnjakov z različnih področij.

Situacija je resna, potrebno jo je spremljati, ampak ni tako grozno, kot izgleda na prvo roko,” je povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel.

Tehtanje na podlagi treh scenarijev

Številke so v porastu. Ta trend lahko tudi pričakujemo, da še bo šel gor, enako se dogaja drugod po Evropi in svetu. Razlog je v novi podrazličici omikrona. Vedno je nekaj bolj nalezljivega,” je povedal Fafangel in dodal, da je problem tudi, da smo bolj občutljivi za nove različice.

Ne obvladujemo več okužb, ampak hujših potekov bolezni. To bomo počeli z močnimi javnozdravstvenimi priporočili“, je razložil predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel. “To je priporočilo, ki je dostopno in družbeno sprejemljivo. Upravljanje in tveganje je ob tem bolj na ravni posameznika. Vsak posameznik se bo prostovoljno odločil, po čem bo posegel“, je poudaril.

Kot je pojasnil Fafangel, bo posvetovalna skupina priporočila oblikovala na podlagi treh scenarijev. Po scenariju A bo veljala paleta priporočil, kot velja sedaj – cepljenje proti covidu-19, izolacija, zračenje prostorov, delo na domu in uporaba zaščitnih mask za zašito sebe in drugih. Gre za scenarij, ki bo veljal v primeru širjenja obstoječe koronavirusne različice omikron, ki predstavlja manjše tveganje za hud potek bolezni kot prejšnje različice, tudi zaradi razvite imunosti posameznikov po cepljenju ali preboleli okužbi.

Scenarij B bi pomenil bolj nevarno bolezen covid-19, tveganje za hud potek bolezni bi bilo na ravni prejšnjih različic. V tem primeru bi skupina tehtala o predlogih nekoliko strožjih epidemičnih ukrepov. Scenarij C bi v veljavo stopil v primeru hudega poslabšanja epidemičnih razmer.

Nikoli ni prepozno (za cepljenje)

Cepljenje ostaja najbolj učinkovit ukrep“, je povedal in dejal, da ni nikoli prepozno, še vedno se lahko odločite za cepljenje.

Ob tem ostajajo ukrepi “če si bolan, ostani doma, zračenje, maske, delo na domu,” je naštel Fafangel.

Ob tem ostajajo ukrepi “če si bolan, ostani doma, zračenje, maske, delo na domu,” je naštel Fafangel. Ob povečanem številu okužb maska še vedno ščiti, toda po besedah Fafangla ostaja priporočljiva, zato se lahko vsak posameznik odloči, če je bo nosil ali ne. Poudaril je, da bi rad, da ukrepi ostanejo na ravni priporočil in ne obveze.

Upanje, da covid ne bo osrednja tema poletja

Posvetovalna skupina se bo prvič sestala v začetku julija in delovala po scenarijih. “Tisto, kar je danes pomembno je, da ta kapital imunosti in zaščite ostaja relevanten. Ostaja vrzel med okužbami in hujšimi oblikami bolezni,” je razložil Fafangel in dodal, da je naloga posvetovalne skupine, da razširi paleto ukrepov in pusti posamezniku, da se odloča, katere bo izbral. Poudaril je, da bi radi nazaj pridobili zaupanje javnosti.

Želim vam lepo poletje. Želim, da covid ni njegova osrednja tema. Upanje je realno,” je zaključil Fafangel.