Po dokončni prepovedi pesticidov klorpirifos in klorpirifosmetil na evropskem trgu bodo v Sloveniji s trga umaknjeni trije pripravki, so za STA povedali na kmetijskem ministrstvu. Gre za Reldan 22 EC, Pyrinex M22 in Daskor 440. Slovenija je sicer prepoved pesticidov na evropski ravni podprla. Spomnimo, o pripravku klorpirifos smo že pisali in ugotovili, da ga v Sloveniji na letni ravni uporabimo kar 10,2 toni.

Evropska komisija je prepoved obeh pesticidov dokončno potrdila v petek, potem ko so zeleno luč temu koraku prižgale članice EU. Odločitev sledi oceni Evropske agencije za varnost hrane (Efsa), ki je avgusta lani sporočila, da pesticida ne izpolnjujeta standardov EU za obnovitev dovoljenja za uporabo, saj imata lahko negativne učinke na zdravje ljudi.

Pesticid povzroča dedne okvare

Pesticida povzročata zlasti poškodbe dednega materiala ter delujeta toksično na živčni sistem, so sporočili iz Bruslja. Uporaba pesticida ima lahko po ugotovitvah Efse tako genotoksične in nevrološke učinke na razvoj otrok, kar potrjujejo epidemiološki podatki. Vrednosti, do katere je izpostavljanje pesticidu še varno, ni mogoče določiti, so poleti pojasnili v agenciji.

Komisija je v petek pozvala članice EU, naj z nacionalnih trgov umaknejo proizvode, ki vsebujejo ti snovi, podjetja pa imajo na voljo tri mesece, da se znebijo zalog izdelkov s klorpirifosom.

Pri nas z njim škropili zlasti vinske trte, krompir in nekatera žita

Pripravki, ki bodo prepovedani v Sloveniji, se med drugim uporabljajo za zatiranje škodljivcev na vinski trti (Reldan 22 EC, Pyrinex M22 in tudi Daskor 440) ter na krompirju, oljni ogrščici in nekaterih žitih (Daskor 440).

Uporabo izdelkov, ki vsebujejo klorpirifos, je sicer že pred to dokončno odločitvijo Bruslja prepovedalo osem držav EU, prepovedani pa so tudi v skoraj celotni ZDA.

Presežne vrednosti klorpirifosa so doslej zaznali tudi v hrani, uvoženi v Slovenijo, je junija poročal spletni portal Oštro.si. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v Sloveniji v šestih letih odkrila 165 vzorcev živil, ki so vsebovali ta insekticid. Z izjemo štirih vzorcev je bil pri vseh drugih sicer prisoten pod predpisanimi mejnimi vrednostmi.

STA