Po predlogu poslanske skupine DeSUS je Državni zbor danes z 81 glasovi za in nobenim proti sprejel pokojninsko novelo.

Sprejete novosti izplačane že ta mesec

STA poroča, da se bodo po sprejeti noveli, pokojnine uveljavljene do leta 2010, dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Višji zneski bodo izplačani s pokojninami za januar konec tega meseca.

Glede na novelo se bodo s 1. januarjem letos na omenjeni način dodatno uskladile pokojnine in drugi prejemki, razen dodatka za pomoč in postrežbo in letnega dodatka.

Sprva želeli 3,5-odstotno uskladitev za vse upokojence

Predlog novele je vložila poslanska skupina DeSUS, ki je želela najprej omogočiti 3,5-odstotno izredno uskladitev za vse upokojence. Tako naj bi odpravili posledice preteklih usklajevanj pokojnin in invalidskih nadomestil, ki v času med letoma 2010 in 2015 niso bile v skladu s sistemskim zakonom. Z letom 2018 pa so se začele pokojnine usklajevati tudi izredno. S tem se je primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih pokojnin, ki je znašal 8,4 odstotka, začel zmanjševati, tako da zdaj znaša le še 3,5 odstotka, so povedali danes.

Koalicija pa je vložila dopolnilo, kjer so sledili izračunom Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V skladu z njimi, primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih plač v preteklosti ni enak za vse upokojence oziroma so nekateri zaradi izrednih uskladitev že v ugodnejšem položaju, kot bi bili, če bi se pokojnine usklajevale po sistemskem zakonu.