Le še do 31. januarja je v Sloveniji veljavna obstoječa letna vinjeta v obliki nalepke. S 1. februarjem se bodo tako nalepke po 13 letih vinjetnega sistema povsem poslovile, saj bo tudi tedensko in mesečno uporabo cestninskih cest mogoče plačati le z elektronsko vinjeto. Novost je ta, da letna elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bodo vozniki določili ob nakupu. Primer: letna e-vinjeta z izbranim datumom 15. aprila 2022 bo veljala do vključno 15. aprila 2023. Vse vrste e-vinjet bo mogoče kupiti do največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti.

Elektronska vinjeta je vezana na registrsko številko vozila, novost pa je tudi ta, da bodo vozniki ob odjavi vozila iz prometa lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa). Če bodo vozilo prodali, bodo do vračila sorazmernega deleža vrednosti e-vinjete upravičeni le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko. Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne elektronske vinjete pomeni kršitev zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 evrov.

Dars je v prvem mesecu prodal 73.819 letnih e-vinjet in polletnih e-vinjet za motorna kolesa

Prodaja prvih e-vinjet je stekla decembra lani, sprva letnih e-vinjet in polletnih za motorna kolesa. Prodali so jih skoraj 74.000, večina kupcev je bila domačih. Med tujci jih je bilo največ z avstrijsko registrsko tablico, sledili so kupci s hrvaškimi, nemškimi in italijanskimi registrskimi označbami. Nakupi vinjet so bili po Darsovih podatkih sicer opravljeni za vozila z registrskimi označbami iz 42 različnih držav. Tedenske in mesečne vinjete se do konca januarja še naprej uporabljajo v obliki nalepke, 1. februarja pa bodo tudi te le v elektronski različici.

Nakup e-vinjete je mogoče opraviti prek spleta ter na prodajnih mestih Darsa in pooblaščenih prodajalcev

Marsikdo se sprašuje, kje je mogoče kupiti e-vinjeto? Na Darsu so nam pojasnili, da lahko elektronsko vinjeto po enaki ceni kupimo prek spleta, na prodajnih mestih Darsa in pooblaščenih prodajalcev (npr. na bencinskih črpalkah). Dars je odgovoril še na nekaj naših drugih novinarskih vprašanj.

Je za nakup elektronske vinjete potrebna registracija?

Nakup e-vinjete je mogoč na spletu ali na dosedanjih prodajnih mestih vinjet (bencinski servisi, različni trgovci). V spletni trgovini je nakup možno opraviti tako z registracijo kot brez nje.

Kakšne prednosti prinaša registracija nakupa e-vinjete v spletni trgovini?

Postopek spletnega nakupa e-vinjete je izjemno preprost in zahteva le nekaj trenutkov vašega časa. Imeti morate bančno kartico, s katero je mogoče spletno plačevanje, in veljaven elektronski naslov, ki ga potrebujemo, da vam bomo lahko poslali elektronski izvod računa za opravljen nakup in potrdila o nakupu e-vinjete.

Vsekakor priporočamo registracijo, ki jo lahko opravite kadar koli, pred ali po nakupu. S tem namreč dobite dostop do dodatnih funkcionalnosti spletne trgovine, kar vam omogoči dodatno upravljanje kupljenih e-vinjet ter možnost nakupa tudi po ponudbi z bančnim nakazilom. Prednosti registracije so navedene na tej spletni strani.

Kako je cenami in z veljavnostjo E-vinjet?

Vrste in cene vinjet ostajajo enake, sprememba glede veljavnosti je le pri letni e-vinjeti, ki velja 12 mesecev od dneva, ki ga uporabnik določi za začetek njene uporabe (doslej je letna vinjeta veljala od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja naslednjega leta).

Na kak način bodo cestninski nadzorniki izvajali nadzor nad uporabo E-vinjet?

Registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Kamere bodo zaznale kršitelje, v nadaljevanju pa bodo cestninski nadzorniki izvedli prekrškovni postopek na terenu, za domače kršitelje pa tudi na daljavo.

Na kak način bodo prekršarjem vročene kazni?

Domačim voznikom bomo poslali plačilne naloge in račune za e-vinjete tudi po pošti (ker imamo dostop do vseh potrebnih podatkov), pred tem pa bo potrebno pregledati posnetke, na katerih bodo zaznani kršitelji, in v ozadju speljati celoten prekrškovni postopek. Tujce pa bomo še naprej skušali v največji možni meri sankcionirati na nadzornih točkah, počivališčih, mejnih prehodih. Razlika bo samo v tem, da bodo že na točki, preden jih bomo lahko ustavili, zaznani s kamerami, nadzornik pa bo potem dobil informacijo, katero vozilo je treba ustaviti in sankcionirati.

Kdo bo dal Darsu osebne podatke na osnovi prebranih registrih tablic?

Do podatkov o registrskih označbah bo DARS dostopal prek evidence o registriranih vozilih, za kar imamo zakonska pooblastila.

Kako bo potekala obdelava teh podatkov, koliko časa bodo shranjeni v sistemu?

Če bo sistem preveril vozilo, za katerega je e-vinjeta kupljena, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled. Če bo zaznana kršitev (za vozilo e-vinjeta ni kupljena), se tak podatek lahko hrani 20 dni. V tem času mora biti uveden prekrškovni postopek, v okviru katerega se podatek hrani do zaključka prekrškovnega postopka. Če se prekrškovni postopek ne uvede v 20 dnevih, se podatek iz sistema izbriše.

Kako bo uporabnik nadomestnega ali rentanega vozila vedel, ali ima avtomobil E-vinjeto?

Uporabnikom priporočamo, da preverijo pri lastniku vozila ali poskusijo kupiti e-vinjeto za tako vozilo. Če e-vinjeta za vozilo v sistemu že obstaja, bo sistem uporabnika na to opozoril in bo lahko prekinil nakup vinjete.