Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je uspešno prestal interpelacijo, ki so jo proti njemu vložile LMČ, SD, Levica, SAB in NeP.

Foto: gov. si

Za njegov odhod je glasovalo 42 poslancev, proti jih je bilo 28. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Dikaučič ostaja na ministrski funkciji.

Ministra je sicer podprlo manj poslancev, zgolj 28, iz vrst njegove SMC ter vladne SDS. V NSi in dva poslanca DeSUS so bili vzdržani, medtem ko je poslanec DeSUS Ivan Hršak interpelacijo podprl, poroča STA.

V Levici za preložitev glasovanja

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je pred glasovanjem sporočil, da bodo v poslanski skupini zaradi dveh okužb s koronavirusom predlagali preložitev glasovanja.

Predsednik DZ Igor Zorčič je po posvetu z vodji poslanskih skupin sprejel odločitev, da glasovanje ne bo prestavljeno. Pred sprejetjem odločitve je povedal, da se postavlja vprašanje, če je mogoče zagotoviti, da poslanca v četrtek opravita glasovanje.

Maša Kociper (SAB) je pred začetkom glasovanja opozorila, da bi se situacija v času povečanega števila okužb s koronavirusom lahko še kdaj ponovila. Opozorila je, da imajo poslanci možnost glasovanja na daljavo le v primeru, če je v državi razglašena epidemija. Vlado je zato pozvala, naj razglasi epidemijo in zagotovi delovanje državnega zbora, najvišjega zakonodajnega telesa.

Poslanci so na seji več 10 ur razpravljali o očitkih ministru Dikaučiču. Opozicija nanizala očitke o sumu gospodarske kriminalitete, dolgoletnega neplačila komunalnega prispevka in nespoštovanja zakonodaje v primeru zaprtja notariata v Žalcu. Koalicijski poslanci so ocenili, da očitki temeljijo na osebni diskreditaciji Dikaučiča.

Dikaučič je ob koncu razprave izrazil presenečenje, “da je razprava potekala na tako nizkem nivoju”. Očitke interpelacije je zavrnil in ocenil, da ne gre za kritiko njegovega dela, pač pa ker je minister vlade Janeza Janše.

Heferletova pa je ministru po koncu razprave očitala, da v razpravi ni navedel svojih argumentov, kar pa je sama od njega pričakovala. “Če boste preživeli interpelacijo, bo to le posledica dejstva koalicijske pogodbe, da koalicijski poslanci ne glasujejo,” je poudarila.